Praha 7 zavedla letos 14 cykloobousměrek. Více než ostatní městské části dohromady

Publikováno: 10. července. 2021, 2 min. čtení
Aktualizováno: 14. srpna. 2021
Úvodní foto: Martin Š
Publikováno: 10. července. 2021, 2 min. čtení
Aktualizováno: 14. srpna. 2021
Úvodní foto: Martin Š

Praha 7 je jednou z pražských městských části, která již několikátým rokem průběžně zlepšuje podmínky pro lidi na kole – a to na celém svém území. Nejnověji zde vzniklo 14 nových cykloobousměrek. Za rok 2020 jich přitom v celé Praze vzniklo 19.

Cykloobousměrky umožňují přirozenější průjezd městem, zkracují cestu a přináší alternativu k vytíženým ulicím. Jsou potřebné zejména v městském prostředí, kde je zjednosměrňování ulic často prostředkem k omezení průjezdné automobilové dopravy nebo ke zvyšování počtu parkování. Jejich realizace je levná a rychlá.

Jmenovitě jde o ulice Tusarova, Jateční, U Pergamenky, Rajská, Jablonského, Na Špejcharu, Za Elektrárnou, Nad Královskou oborou, Havanská, Jirečkova, Veverkova, Letohradská, Šimáčkova, Strojnická.

Některé byly zobousměrněny v celé své délce, některé jen částečně. Všechny se nachází v zóně 30 a jsou tak provedeny především protisměrnými cyklopiktogramy a v rizikových místech ochrannými cyklopruhy (u vjezdů a výjezdů z jednosměrek).

V součtu mají ulice s novým obousměrným provozem cyklistů přibližně tři kilometry. Nejdelší nová cykloobousměrka měří 600 metrů a prochází ulicí Tusarova v Holešovicích. Velká část ulic zůstala jednosměrná pro kola i nadále. V případě ulice Nad Královskou oborou cykloboousměrka končí zhruba na úrovni zdejší restaurace Lokál a nepokračuje dál. Důvodem je parkování aut, které by se kvůli případné cykloobousměrce muselo redukovat.

Přibudou další

Radní pro dopravu Prahy 7 Ondřej Mirovský (Zelení) doplnil, že má již nyní vytipované další lokace pro cyklooobousměrky a že bude nadále snahou sedmé městské části dát cyklistům víc prostoru v ulicích.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Marek Turnovec 11. 7. 2021, 00:44

No jo, tam by se asi z ÚMČ Praha 2 měli vydat na stáž... Tam zatím nemáme snad ani jednu cykloobousměrku...

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Tři nové cykloobousměrky na Praze 6
Praha,

Tři nové cykloobousměrky na Praze 6

06. května. 2024, 5min. čtení6