V pražských Nuslích začal fungovat školní cyklobus

Publikováno: 30. září. 2024, 2 min. čtení
Aktualizováno: 11. října. 2024
Úvodní foto: Probuďme nusle
Publikováno: 30. září. 2024, 2 min. čtení
Aktualizováno: 11. října. 2024
Úvodní foto: Probuďme nusle

V Praze 4 začal pilotně fungovat „Nuselský cyklobus“. Rodiče ze spolku Probuďme Nusle iniciovali akci, při které mohou děti s rodiči skupinově dojíždět do školy na kole. Akce podobného rázu fungují například v Barceloně, Vídni a dalších městech, kde se na kole rodiče bojí své děti do školy pustit zcela samostatně.

První společnou jízdu absolvovaly čtyři rodiny s celkem jedenácti účastníky 26. září, což zahrnovalo i přítomnost policejní eskorty, která dohlížela na bezpečný průběh celé akce. Organizátorem projektu je místní spolek „Probuďme Nusle“, jehož předseda Petr Štádler po jízdě vyjádřil nadšení nad úspěšným zahájením a věří, že se z cyklobusu stane pravidelná aktivita každého čtvrtečního rána.

Děkuju všem účastníkům, že jsme si s dcerou mohli splnit tenhle sen. Doufám, že budeme takto pokračovat každý týden. Praha sice není dopravně přívětivé město, ale s trochou vůle jde všechno,“ komentoval Štádler po prvním úspěšném pokusu.

Cyklobus v Nuslích klade důraz na bezpečnost a odpovědnost, přičemž jeho trasa byla pečlivě naplánována ve spolupráci s místními úřady. Spolek nyní hledá nové zájemce, kteří by se k projektu chtěli přidat, ať už jako účastníci, nebo pomocníci na trase.

Akce vzbuzuje zájem a organizátoři doufají, že tento projekt přispěje k rozvoji udržitelné dopravy v Nuslích. Cyklobus je nejen způsobem, jak podpořit zdravý pohyb dětí, ale také představuje ekologickou alternativu ke každodennímu využívání automobilů.

Zájemci o účast se mohou hlásit přímo předsedovi spolku Petru Štádlerovi ze spolku Probuďme Nusle přes e-mail (petr.stadler[zavinac]probudmenusle.cz) nebo sociální sítě. Další jízda se plánuje na čtvrtek 3. října 2024, kdy se opět rodiny z Nuslí vydají na společnou bezpečnou cestu do školy.

Iniciativa má vlastní stránku na Facebooku.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Komentáře k článku

komentář

Pravidla diskuze, Ochrana osobních údajů

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat