Praha 8 v Libni vyznačila v ulicích parkovací místa pro kola i motorky

Publikováno: 25. července. 2022, 2 min. čtení
Úvodní foto: V. Kříž
Publikováno: 25. července. 2022, 2 min. čtení
Úvodní foto: V. Kříž

Parkování kol a koloběžek se stále častěji spíše než na chodnících zřizuje v prostoru vozovky. Praha 8 nyní v ulicích Libně vyznačila sedm těchto míst, které slouží i k parkování motorek. Nachází se u přechodů. Tedy tam, kde by auta parkovat nemohla.

Místa se nachází v šesti ulicích napříč Libní, jejich aktuální polohu si na mapě můžete zobrazit zde. V zahraničí se při umísťování těchto míst do vozovky přidávají také stojany na kola, aby byly bicykly i motorky o co zamknout. V Praze s tímto postupem zatím nesouhlasí Policie ČR, a tak tato místa zatím slouží především sdíleným službám. Se stojany ve vozovce zatím na několika místech experimentuje městská část Praha 7.

Místa pro parkování kol ve vozovce se v Praze začala ve velkém realizovat od loňského roku. Nyní je jich na území města téměř 90, a to v městských částech Praha 1, 3, 6, 7 a nyní i 8. Poslední jmenovaná městská část jich chce letos ještě dalších 20 realizovat v Karlíně.

Metodiku pro vyznačování těchto stání pro město zpracoval v roce 2019 dopravní urbanista Tomáš Cach, ke stažení je na stránkách města.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat