Manifestace za trošku kultury — Národní knihovna

Publikováno: 03. února. 2009, 1 min. čtení
Aktualizováno: 02. dubna. 2012
Autor: Hynek Hanke

n1067590162_30303090_1578Vážení čtenáři, tento čtvrtek 5. února v 18:30 na Staroměstském náměstí v Praze proběhne velká manifestace pro Národní knihovnu organizovaná spolkem Demokracie staví. Je výjimečné, že na těchto stránkách informujeme o události, která nemá se světem městské cyklistiky zdánlivě nic společného. Vnímáme však hlubší souvislosti…


Ti, kdo podporují městskou cyklistiku, často myslí předně na vizi města příjemnějšího pro život. V tom smyslu nás velmi mrzí, že se debata okolo nové budovy Národní knihovny stočila čistě k velmi povrchnímu sporu o její nevšední venkovní vzhled, zatímco se vůbec nemluví o tom, jak krásně je koncipována budova jako myšlenka, jako celek v návaznosti na park a nejen jako sklad, ale jako místo, kde je uvnitř příjemné být, místo pro setkávání, i v hlubší rovině jako unikátní stavba, která ke své ,,věci“ přitáhne i lidi, kteří by se jinak nezajímali.

Vidíme paralely mezi neplněnými předvolebními sliby pana primátora o tom, že vybuduje cyklostezky a postaví Národní knihovnu, i v hledání zástupných důvodů proč ,,to není možné“. Zatímco město nechce dát peníze na stavbu budovy důležité kulturní instituce, téměř na stejném místě se bez diskuse buduje mnohem dražší podzemní tunel pro rychlejší dopravu osobními automobily, jehož vjezdy a přilehlé polopodzemní garáže budou mít na charakter lokality vliv snad ještě výraznější.


n1067590162_30300833_4566
Tolik opomíjené a tak důležité organické spojení knihovny s parkem. Na vizualizaci nemůže samozřejmě chybět člověk, který do knihovny přijel na kole…

Podle iniciativy Demokracie staví: Manifestace má za cíl vzbudit zájem veřejnosti a oživit debatu o postavení nové budovy Národní knihovny podle Kaplického návrhu. Chceme jejím prostřednictvím poukázat na nezastupitelný význam jedinečných tvůrčích počinů, jako je právě tento. Naší hlavní motivací je přesvědčení, že inovace a kreativita jsou esencí rozvoje společnosti. Velké myšlenky ženou vývoj lidstva vpřed a pomáhají nám neustrnout ve všednosti, na kterou jsme zvyklí. Je nezbytné, aby takové myšlenky nezapadaly v běhu každodenního života.

Pokud dopustíme, aby odvážné projekty, které posouvají meze naší představivosti a zpochybňují konvence, byly smeteny ze stolu jen proto, že jsou nám cizí, připravíme nejen budoucí generace, ale i tu naši, o právo být součástí pokroku. Moderní architektura pro nás tedy není jen otázkou estetiky. Je to indikátor zdravě a pozitivně se vyvíjející společnosti, která dává svobodu novým nápadům a umí náležitě ocenit jejich přínos. Podpora knihovny proto není jen podporou jednoho projektu, je to úsilí o společnost, v níž se lidé zajímají o dění kolem sebe a chtějí projevit svůj názor.

n1067590162_30300828_1536
Knihovna jako místo pro schůzky i odpočinek. Veřejné prostory vysoké kvality, o kterých lidé prosazující pěší a cyklistickou dopravu pro příjemnější město tak často mluví.


Články a odkazy

Jan Štern: Příběh o blobu aneb ponaučení o době
Iniciativa Demokracie staví http://www.demokraciestavi.cz
Nadace Pro Knihovnu http://www.proknihovnu.cz

Hynek Hanke
První šéfredaktor tohoto online magazínu (tehdy ještě pod názvem Prahou na kole). V redakci působil mezi lety 2008 a 2011.

mech1 4. 2. 2009, 09:25

Musím přiznat, že mě článek udělal radost. Ukázal mi některé souvislosti, které jsem předtím nevnímal. Video to pak jen doplnilo.

Projekt je navržený tak, jak se mi opravdu líbí, ale samotný vnější vzhled se mi prostě nelíbí a já za to nemůžu. Možná jsem moc staromódní, ale zase se nabráním moderním vzhledům které tak často obdivuji ve sci-fi.
Možná je to tím, že mám raději hranaté tvary a fialová se zlatavou není má barva.

Snažím se říct, že na projekt neútočím, ale srdečně ho podporovat nedokážu ...

Magdaléna 6. 2. 2009, 13:30

Dík za článeček, ať se člověku knihovna líbí nebo ne, ty politický levoty okolo jsou opravdu neuvěřitelný.

Eva Francová 18. 2. 2009, 18:06

Moc si přeji,aby na Letné stála Národni knihovna podle
návrhu architekta Jana Kaplického.Líbila se mi hned,jak
jsem tuto "chobotnici"uviděla.A protože mám celý život
co do činění ve stvebnictví,mohu si snad dovolit k této
kauze něco dodat.Dodat proto,že už bylo mnohé řečeno
a jen bych se opakovala.Takže,nemůžeme si jako národ
a právě v tomto koutu Evropy z n o v u nechat vzít
svobodu a demokratické rozhodování.Nemůžeme nechat
jednotlivce,aby si "dupali nožkou! a prosazovali svoje
zájmy a prosadili je jen proto,že dostali funkce.Oni totiž
nechápou,že mají této zemi sloužit a ne nad ní vládnout.
A hlavně si nemůžeme dovolit,aby tady vládla cirkusová
mafie a podobně.
Takže,lidi (opravdoví lidé a ne klony),lidi co máte duši,
vzbud´te se a pojd´me všichni prosazovat dál tu naši
krásnou Národní knihovnu !Ona je totiž nejen krásná,
ale hlavně funkční.Architekt Kaplický myslel na všechny
detaily a požadavky !
Musíme se také ptát, K d o má zájem o ten pozemek !!!
To je hodně důležité.A hlavně ! M u s í m e všichni
a dlouho vydržet.Je to nutné pro tuto naši zem .

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat