Cyklostezka nebo chodník? A kdo to má poznat?

Publikováno: 30. června. 2016, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. listopadu. 2021
Publikováno: 30. června. 2016, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. listopadu. 2021

Přiměřenost podmínek, za kterých je možné tolerovat jízdu na kole po chodníku, je překvapivě ožehavým tématem. Sám se proti tomu do značné míry vymezuji. Jízda po chodníku je nesprávná, zhoršuje vztahy cyklistů a pěších a některé vede dokonce k interpretacím typu: „Když se někde toleruje jízda na kole po chodníku, měla by se tolerovat například i jízda autem po tramvajovém pásu.“

Ovšem situace je složitá. Sám po chodníku jezdím velmi často, což není chodníkovým puristům zcela jistě po chuti. On ale taky není chodník jako chodník, nejsou Vinohrady jako Černý Most či Jižní Město. A není cyklostezka jako cyklostezka. O tom se koneckonců můžete přesvědčit, když si teď uděláte malý kvíz.

Tak schválně: na kterých z následujících fotek je chodník, a tudíž se nesmí jet na kole? (Chcete-li si to udělat zábavnější, vezměte si tužku a papír a napište si písmena těch obrázků míst, v nichž podle vás chodník je. Rozluštění najdete pod obrázky.)

kviz_cks_01

kviz_cks_02

kviz_cks_03

kviz_cks_04

kviz_cks_05

kviz_cks_06

kviz_cks_07

kviz_cks_08

kviz_cks_09

kviz_cks_10

kviz_cks_11


Vyřešení kvízu

Chodník je na obrázcích B, G a J. Na obrázku I se kříží dvě cesty, z nichž ta, ze které je snímek brán, cyklostezkou není, a příčná cyklostezkou je.


Že to není sranda? Kvíz jsem vypustil na svém Facebooku, a ani někteří experti na cyklodopravu nedokázali trefit všechno. A možná už chápete, kam tímhle testem mířím: cyklostezky v Praze dost často nerozeznáte od chodníků a naopak, v mnoha případech je jediným rozlišovacím prvkem svislé dopravní značení.

A zatímco případy, kdy je jízda na kole legální v místech, kde je to fakt na hraně, byste v Praze spočítali na prstech jedné ruky, chodníků, které se od legálních stezek neliší ani přehledností ani frekvencí chodců či dokonce cyklistů, najdete v Praze možná stovky kilometrů.

Tento nepoměr je do jisté míry správný. Nepochybně je méně škodlivé, když se jezdí nelegálně na místě pro kolo vhodném, než legálně na místě nevhodném. Jenže škodlivé je to i tak:

  • Lidi se učí, že porušovat předpisy je OK, protože vodit kolo po naprosto pusté třímetrové sídlištní cestě bez kontaktu s budovami je očividná blbost.
  • Potvrzuje se tím status quo cyklistů – desperátů, což vyhovuje všem, kteří touží po tom, aby se emancipace cyklodopravy v Praze zastavila.
  • V sídlištích a jiných místech, kde existuje nabídka více cest, nejsou cyklisté sváděni na doporučené legální průjezdy, ale jezdí plošně a obtěžují tím chodce více, než kdyby v dané lokalitě měli síť legálních průjezdů.
  • A tvrzení chodníkových puristů, že po chodníku se prostě jezdit nemá a tečka, zůstává alibistickým bulšitem namísto toho, aby se stalo platným (a já se k němu mohl bezvýhradně přihlásit :-) ).

Jádrem problému tedy, tak jak jej vidím já, není to, že cyklisté jezdí po chodnících, ale to, že pro jízdu na kole nejsou legalizovány mnohé cesty, po nichž je jízda na kole bezproblémová nebo zajišťují pro cyklodopravu nezbytná spojení.

Samozřejmě, že je při řešení tohoto problému třeba vzít v úvahu, že existuje mnoho lidí, kteří se jízdou na kole po chodníku cítí oprávněně ohroženi. O tom ale až příště, v připraveném pokračování.

Jezdíte v Praze na kole po chodníku?

Výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Jan Fiala (Kalimero) 30. 6. 2016, 18:50

Je zakázáno jezdit po chodníku. Definici chodníku jsem nenašel, ale intuitivně je to prostor v intravilánu mezi domem a vozovkou, určený k chůzi.
Naproti tomu na cestě není zakázáno jezdit, pokud tam není příslušná značka. Cesty jsou polní, lesní, parkové, a třeba sídlištní a vejde se na ně dvoustopé vozidlo. Podle mě polní ani parková cesta není chodník.

Rostej 1. 7. 2016, 11:50

obrazek G je sice chodnik, ale defakto je to jedina slusna moznost, jak ve smeru od Edenu najet na stezku smer Nusle.
alternativy jako krosnout tramvajovy pas (bez najezdu) nebo se otocit az na krizovatce sou sadisticky :-/

Jenda 1. 7. 2016, 15:37

Kalimero: Ještě lepší jsou místa, kde to z jedné strany vypadá jako silnice a z druhé jako chodník (třeba zrovna ta Přípotoční před rekonstrukcí).

Rostej: To je prostě geniální, udělala se rekonstrukce tramvajové trati a obrubníky jsou snad ještě vyšší a nájezd nikde… Já tam zahýbám o dva bloky dřív do Obloukové a pak jedu Přípotoční. Bohužel před gymplem je zákaz vjezdu a jen tak nezmizí, protože tam jsou děti a je tam přechod a zábradlí, kvůli kterému to prý nejde (ano, oboje tam nedávno sami (!) nainstalovali).

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat Legalizace chodníků
Legalizace chodníků bezbolestně
Názory,

Legalizace chodníků bezbolestně

14. července. 2016, 1min. čtení2