Cyklostezka na Rohanském ostrově získá asfalt. Rekonstrukce zamrzla na 2,5 roku

Publikováno: 26. ledna. 2021, 2 min. čtení
Aktualizováno: 26. května. 2023
Úvodní foto: Jiří Motýl
Publikováno: 26. ledna. 2021, 2 min. čtení
Aktualizováno: 26. května. 2023
Úvodní foto: Jiří Motýl

Pravobřežní cyklotrasa A2, vedoucí po cyklostezce na Rohanském ostrově a spojující Karlín a Libeň, získá letos po dlouhé době asfaltový povrch. Na některých místech navíc dojde k rozšíření na 4 metry a k doplnění osvětlení. Půjde o 1,1 kilometru dlouhý úsek od Libeňského mostu až po úroveň karlínské ulice Šaldova.

K dokončení by mělo dojít na počátku „druhého čtvrtletí“, tedy zhruba v dubnu 2021. Informovala o tom městská část Praha 8.

Jde o velmi zpožděnou rekonstrukci, jejíž počátek se datuje k srpnu 2018. Počátkem října téhož roku byla výstavba pozastavena z důvodu odvolání proti územnímu rozhodnutí na část stezky a byly dokončeny pouze obrubníky. Cyklostezka byla následně stavební firmou Strabag zakonzervována v nezpevněném stavu. Kvůli tomu se na ní během mokrých období tvořily kaluže a k dojíždění byla mnohdy značně nepohodlná.

Pozastavení výstavby proběhlo kvůli tomu, že bylo zjištěno nelegální trasování (z hlediska pozemků). Během dvou let se prováděla administrativa, která projekt dodatečně povolila. (pozn. red.: info bylo dodáno dodatečně v 22:20 na základě informací od H. Matoušové)

V budoucnu cyklostezka oddělí plánovanou výstavbu Rohan City od zeleného relaxačního prostoru u Vltavy, tedy tzv. Rohan parku. Zadání pro zpracování studie celého území od Hlávkova mostu až po Libeňskou kosu má nyní na stole IPR (Institut plánování a rozvoje Prahy hl. m. Prahy). Během ní bude snaha od cyklostezky oddělit také měkčí běžecké trasy.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat