Praha: křižovatka K Žižkovu a Spojovací prošla obnovou, přibyly přejezdy

Publikováno: 16. února. 2024, 1 min. čtení
Publikováno: 16. února. 2024, 1 min. čtení

Pražský magistrát obnovil křižovatku ulic Spojovací a K Žižkovu v Praze 9. Na všech třech ramenech je přechod nově sdružený s přejezdem pro cyklisty, na přilehlých chodnících je legální jízda na kole.

Obnova světelné signalizace kromě předsunutých stání pro cyklisty přinese také nevyhrazené cyklopruhy. Ty povedou skrz křižovatku a umožní například lepší průjezd podél kolon. K jejich vyznačení dojde zřejmě při lepších klimatických podmínkách, tedy na jaře.

Další novinkou je nepřímé levé odbočení z ulice Spojovací do ulice K Žižkovu (při jízdě z Libně). Před křižovatkou mezi zábradlím vznikl cyklistický nájezd na chodník, odbočení vlevo je dále možné po přejezdech. Dále je možné se vrátit do vozovky či pokračovat po chodníku.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Komentáře k článku

Mlezitom 16. 2. 2024, 23:38

Zdá se mi to, nebo ten chodník dál po Spojovací nahoru k Jarovu zůstal pořád jen pro chodce? Čili přibyl cyklopřechod, ale za ním to nikam dál nevede?
No, a ještě jedna překážka je ten vjezd uprostřed ul. K Žižkovu, kde zůstal vysoký obrubník a je nutné slézt. Prudil jsem kvůli tomu ÚMČ, Magistrát i TSK, přehazují si to jak horký brambor/případně se dozvídám, že je to holt taková "koncepce" :-)
Ale už se nám to rýsuje, za chvíli se snad z Vysočan dostanem na Žižkov, třikrát hurá

Kenny 17. 2. 2024, 12:06

Mlezitom: Z fotek ani textu nevyplývá, že by se nesmělo na kole po pravém chodníku pokračovat směrem k Jarovu. Když je tam nově ten nájezd s přerušeným zábradlím (nepřímé levé odbočení), tak předpokládám legalizaci i dál rovně. Naproti, na levém chodníku je vidět dodatková tabulka se šipkou na obě strany - tam je legalizace jistá.

Tomáš J 17. 2. 2024, 12:57

Na pravém chodníku od Vysočanského náměstí směr Jarov nevidím žádné značení umožňující jízdu cyklistům. Ani to nepřímé odbočení není zatím nijak označeno. Stejně tak na levém chodníku za ulicí Pod Šancemi.

Mlezitom 20. 2. 2024, 13:48

Kenny: Aha, netušil jsem, že to takhle funguje. Předpokládal bych, že za přejezdem musí být další doplňková tabule značící legalizaci, jinak se dál jedná o klasický chodník pouze pro chodce. Ještě si to nastuduju, dík :)

komentář

Pravidla diskuze, Ochrana osobních údajů

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat