Cykloperly: Šumperská objížďka borovice

Publikováno: 26. dubna. 2024, 2 min. čtení
Úvodní foto: Jiří Motýl
Publikováno: 26. dubna. 2024, 2 min. čtení
Úvodní foto: Jiří Motýl

Čas od času se podíváme na zvláštnosti, jedinečnosti nebo jiné perličky cyklistických opatření v Česku. První díl nás zavede ke krátké cyklostezce na Husově náměstí v Šumperku.

Cyklostezky v délce pár metrů bývají bez kontextu vzniku častým námětem vtipů na internetu. Jak se ocitla 60 metrů dlouhá stezka v Šumperku? Krátká cyklostezka zde navazuje na vyhrazený cyklopruh vedoucí Žerotínovou a Havlíčkovou a po několika metrech průjezdu mimo provoz se opět do cyklopruhu vrací. Zajišťuje tak kontinuální nepřerušený průjezd po cyklistické infrastruktuře.

Toto přerušení cyklopruhu na první pohled, zvláště na takto krátkém úseku nemá žádný význam. Co vedlo město ke zbudování cyklostezky namísto nepřerušeného pokračování cyklopruhu?

Celá realizace vznikla v nultých letech 21. století při rekonstrukci Žerotínovy a Havlíčkovy. Jak pro Městem na kole popisuje bývalý letitý starosta Šumperku Zdeněk Brož (Nezávislá volba), stezka tehdy vznikla jako objížďka vzrostlé borovice, kvůli které zde nebyla realizována vozovka v šířce, která by umožnila vedení cyklopruhu ve stejných parametrech jako v předcházejícím nebo navazujícím úseku.

Město se chtělo dle slov bývalého starosty vyhnout kácení borovice nebo jejímu ohrožením skrze přílišnou blízkost vozovky. Stejně tak tehdy nebyla jiná možná řešení nepřerušeného vedení průjezdu cyklistů jako dnes, například nevyhrazeným cyklopruhem. I tehdy se ale zvolené řešení nevyhnulo občasné kritice nebo údivu.

Průjezd kolem borovice tak byl vyřešen touto drobnou cyklistickou objížďkou. Strom později uhynul, objížďka ale již zůstala. Kdo není pamětníkem, tak původní důvod jejího vybudování již dnes může odhadovat jen s obtížemi.

Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

Komentáře k článku

Rudolf Hauf (Rudan Rudy) 28. 4. 2024, 07:38
1
1

Cyklostezky kreslí (PROjektuje), kdekdo má v nose dvě dírky, bez certifikace znalostí TP Je to módní a jsou na to peníze a ty se musí utratit. A tak vznikají 1,5 km cyklostezky, za 2,5 mil. Kč od nikud - nikam.
> NaKoleTam&Zpět.cz /.eu <
TO JE opravdová ŠANCE PRO ŽIVOT a ne jen sem-tam, jen někde a jen pro někoho - DPNK
????????‍♂️????????‍♀️????????????????‍♂️????????‍♀️????????????
????????⛰️????‍♂️????????‍♀️????????????‍♀️????????????????‍♀️⛰️????

Rudolf Hauf (Rudan Rudy) 28. 4. 2024, 11:20
1
2

Stopa jednostopého ekodopravního prostředku

komentář

Pravidla diskuze, Ochrana osobních údajů

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat Cykloperly