Olomouc letos vybudovala 70 stojanů pro kola, chystá další

Publikováno: 03. října. 2024, 2 min. čtení
Aktualizováno: 04. října. 2024
Úvodní foto: Olomouc
Publikováno: 03. října. 2024, 2 min. čtení
Aktualizováno: 04. října. 2024
Úvodní foto: Olomouc

Město Olomouc pokračuje v podpoře udržitelné mobility. V nedávné době bylo instalováno více než 70 nových stojanů na kola a koloběžky u tří základních a tří mateřských škol. Vznikla tak nová parkovací místa pro celkem 138 jízdních kol a 18 koloběžek.

Stojany byly umístěny u ZŠ Gorkého (12 stojanů na kola), ZŠ Svatoplukova (30 stojanů), ZŠ Stupkova (16 stojanů a 2 na koloběžky), MŠ Škrétova (5 stojanů na kola a 1 na koloběžky), MŠ Rooseveltova (3 stojany) a MŠ Lužická (3 stojany). Výběr škol a školek proběhl po konzultaci s městskými vzdělávacími zařízeními. „Byli jsme mile překvapeni, jak rychle se nové stojany začaly ve školách využívat,“ uvedl Martin Luňáček z odboru kanceláře architekta města.

Stojany byly financovány v rámci projektu NXTLVL Parking, který je spolufinancován evropským projektem Interreg Central Europe Programme 2021-2027.

Tento projekt nabízí nejen nové cyklostojany, ale také možnost aktivního zapojení veřejnosti. V průběhu května 2024 mohla veřejnost prostřednictvím speciální mapové aplikace navrhovat nová místa pro stojany, parkovací boxy pro sdílená kola a koloběžky nebo kombinovaná parkovací místa. Celkem bylo obdrženo 102 podnětů, z nichž odborníci vybrali 40 vhodných lokalit. „Na základě těchto míst jsme vytvořili tříletý akční plán na instalaci 114 stojanů s kapacitou 228 míst pro kola a devíti parkovacích boxů,“ dodal cyklokoordinátor Olomouce Stanislav Losert.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Přidej komentář

komentář

Pravidla diskuze, Ochrana osobních údajů

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat