Bike Kitchen Praha

Publikováno: 24. května. 2019, 1 min. čtení
Aktualizováno: 20. prosince. 2020
Publikováno: 24. května. 2019, 1 min. čtení
Aktualizováno: 20. prosince. 2020

Na pražské Štvanici u cyklostezky přes Hlávkův most postupně roste nová komunitní cyklodílna Bike Kitchen Praha. Své zázemí našla v budově Fuchs2, v pozůstalém objektu po zbořeném zimním stadionu. Dílna po prvotní rekonstrukci již spustila svůj zkušební provoz. Otevřena je zatím každé úterý a čtvrtek od 17:30 do 20:00. Kolektiv kolem Bike Kitchen Praha se tak postupně zabydluje a získaný prostor zušlechťuje. Více informací lze nalézt na stránkách BKP, my z nich alespoň citujeme:

Bike Kitchen Praha je různorodý kolektiv lidí, které spojuje pocit, že v Praze chybí otevřený a inkluzivní prostor pro zájemce a zájemkyně o městskou cyklistiku, který není svázán nutností generovat zisk, ale je založen na myšlence sdílení věcí a předávání znalostí.

Rozhodli jsme proto v našem městě takový prostor společně otevřít a začít kolem něj budovat komunitu otevřenou všem. Nechceme nabízet klasické služby oprav kol. Lidé se zde namísto toho budou moci od zkušenějších členů a členek sami naučit, jak si svoje kolo opravit. Nedílnou součástí fungování prostoru budou i komunitní aktivity, jako je společná příprava jídla, přednášky, promítání či diskuze, týkající se cyklistiky a cyklodopravy, ale i dalších témat, jako jsou ekologie, udržitelný způsob života a sociální otázky.

Dílna bude otevřená alespoň dva dny v týdnu, vždy odpoledne a večer. Zároveň se budeme snažit přizpůsobit sezónní vytíženosti dílny na jaře / v létě očekáváme větší zájem, v zimě naopak útlum.

Fungování bude založené zcela na činnosti dobrovolníků a dobrovolnic. Od návštěvníků a návštěvnic budou vybírány dobrovolné příspěvky za použití vybavení dílny a spotřebovaný materiál. Takto získané peníze budou využity na pokrytí nákladů a případné finanční přebytky budou všechny investovány zpět do projektu.

Bike Kitchen Praha zároveň přivítá kohokoliv, kdo by rád přiložil ruku k dílu na jedné z pořádaných brigád, případně byl ochotný poskytnout materiál pro vznikající cyklodílnu. O dalším dění a otevření této cyklodílny budeme informovat. Jak píše samotný kolektiv ke zkušebnímu provozu: „Kolo si ještě nepostavíte, ale nějaké menší opravy zvládnete levá zadní.“

Zdroj: Bike Kitchen Praha

Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

Lei 24. 5. 2019, 15:36

To vypadá znamenitě.

I když jednou bych si rád to kolo i postavil!

Pavel Mašek 24. 5. 2019, 22:27

Lei
- uvažuji, že tam půjdu nabídnu individuální konzultace-rady zdarma někomu, kdyby byl zájem. Kol jsem postavil již několik, servisuji je sám, ať už silniční nebo horské, tak snad nějaké to know-how by se dalo předat. Jediné, co mě odrazuje, je, že informují o své aktivitě přes Facebook a s tím nechci mít absolutně nic společného. Možná kdyby jim někdo vytvořil zdarma stránky? :-)

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Tři nové cykloobousměrky na Praze 6
Praha,

Tři nové cykloobousměrky na Praze 6

06. května. 2024, 5min. čtení6