Plzeň vyzvala cyklisty, aby do konce června nahlásili problémová místa ve městě

Publikováno: 12. června. 2021, 3 min. čtení
Autor: ČTK
Úvodní foto: SVSMP
Publikováno: 12. června. 2021, 3 min. čtení
Autor: ČTK
Úvodní foto: SVSMP

Plzeň ve čtvrtek vyzvala cyklisty, aby do konce června nahlásili problémová místa ve městě. Reagovala tak na výrazný růst cyklistické dopravy v době pandemie koronaviru, která prověřila nedostatky místní cyklistické infrastruktury.

Menší defekty chce opravit ještě letos, větší zahrne do investičního plánu na příští rok. Cyklisté mohou své podněty posílat na e-mail cyklo@plzen.eu, nejlépe i s odkazem do mapy a fotografií místa, řekla ČTK mluvčí radnice Adriana Jarošová.

„Chceme vyzvat všechny ty, kteří se po Plzni pohybují na bicyklu nebo na jiných kolečkách, aby nám řekli, která místa by chtěli opravit a proč. Může to být chybějící nájezd na stezku či dokonce úsek stezky nebo jen nepříjemně vysoký obrubník, který dokáže cestu na kole znepříjemnit,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Michal Vozobule (TOP 09). Může jít také o úpravy režimu parkování vozidel v místě, kde cyklista vjíždí do silnice, nerovnosti povrchů stezek a poničené a chybějící cyklistické značení.

Město chce vytvořit zásobník problémových míst, která v nejbližší době změní tak, aby byla Plzeň k cyklistům přívětivější. „Drobné problémy bychom chtěli odstranit ještě letos z rozpočtu na údržbu komunikací pro cyklisty. Ty finančně náročnější opravy pak zahrnout do plánu na příští rok,“ řekl Jan Hakl ze Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP), která se o cyklostezky stará.

Změně často brání majetkové vztahy

Podle Vozobuleho není změna vždy jednoduchá. Často jí brání majetkové vztahy nebo sítě v území. „Na cyklisty v rámci nových dopravních staveb myslíme, ale někdy i malá změna, kterou je nutné řešit stavebně, trvá několik let. Standard je šest až osm let od zadání projektu, není výjimkou, že to trvá i deset a více let v případech, kdy jsou v daném místě složité majetkové vztahy,“ uvedl.

Seznam podnětů bude setříděn a s komentářem zveřejněn na internetových stránkách SVSMP. Podněty, které dojdou po termínu, budou do seznamu zahrnuty při dalším třídění koncem tohoto roku. SVSMP se stará o městské nemovitosti, jejich údržbu a rozvoj. Spravuje a udržuje komunikace včetně některých chodníků a stezek, veřejné osvětlení a světelnou signalizaci. Stará se i o lesy, rybníky i většinu kašen, fontán, pump a pítek, ale spravuje také třeba Borský park, Lochotínský park, Lobezský park, park Potoční a Košutecké jezírko nebo lesoparky Homolka a Špitálský les.

ČTK
Česká tisková kancelář (ČTK) je národní tisková a informační agentura, jejímž posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat