Brno rozšíří 150 metrů stezky na trase EuroVelo 9 v Maloměřicích a Obřanech

Publikováno: 16. dubna. 2022, 2 min. čtení
Autor: ČTK
Úvodní foto: Mapy.cz
Publikováno: 16. dubna. 2022, 2 min. čtení
Autor: ČTK
Úvodní foto: Mapy.cz

Brno rozšíří stezku pro pěší a cyklisty kolem řeky Svitavy v Maloměřicích a Obřanech. Orientační cena je devět milionů korun, uvedla v tiskové zprávě Anna Dudková z tiskového oddělení brněnského magistrátu. Práce by mohly začít v úvodu příštího roku, potrvají osm měsíců.

Rozšíření se týká nejužšího úseku stezky v okolí Cacovického mostu. „Okolí řeky je v Maloměřicích a Obřanech velmi využívané k procházkám i projížďkám na kole. Navštěvuje ho velké množství lidí, oba břehy Svitavy představují příjemné místo k trávení volného času,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Podle ní pravá strana po proudu řeky funguje jako cyklostezka nejen do blízkých Bílovic, ale je také součástí mezinárodní trasy z Vídně do Krakova a Greenways, která patří do projektu šetrné turistiky. Místem je značena mezinárodní cyklotrasa EuroVelo 9 a státní cyklotrasa č. 5. „Nyní bude rozšířena cesty v délce asi 150 metrů,“ dodala Vaňková.

V současnosti je cesta v místě zúžená na 1,5 metru s nezpevněným povrchem. Rekonstrukce rozšíří celý úseku v parametrech odpovídajících okolní cyklostezce. „Znamená to, že cesta bude nově mít šířku tři metry a mlatový povrch, který ji zpevní, ale zároveň bude stále propustný. Toto řešení přináší dostatečný komfort cyklistům i chodcům a je blízké přírodě,“ uvedl radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS). Rekonstrukce obsahuje i výměnu mostu přes Cacovický náhon, aby také splňoval nároky na šířku.

ČTK
Česká tisková kancelář (ČTK) je národní tisková a informační agentura, jejímž posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat