Praha pro turisty spustila kampaň proti špatnému parkování kol a koloběžek

Publikováno: 09. září. 2022, 2 min. čtení
Aktualizováno: 08. září. 2022
Publikováno: 09. září. 2022, 2 min. čtení
Aktualizováno: 08. září. 2022

Hlavní město Praha spustilo ve spolupráci s Prahou 1 kampaň, která turisty nabádá k úctě k místním. A mimo jiné k tomu, aby neparkovali sdílená kola a koloběžky na chodnících. Špatně zaparkované a vandaly rozházené elektrokoloběžky jsou jedním z problémů pěšího pohybu v centru.

Nová součást kampaně „Enjoy & Respect“ („Užij si respekt“) pomocí sloganu „Do not park where people walk“ („Neparkujte tam, kde chodí lidé“) turistům doporučuje, aby sdílená vozítka parkovali ve vyhrazených stáních. Ta na území Prahy v posledních letech přibývají. Kampaň uvádí, že v centru lze taková místa najít na téměř každé křižovatce, což ale zatím není pravda – vyhrazených stání je v Praze 1 přibližně 40, na území celého města přes 160. Pro parkování lze využít také stojany na kola.

Spolu s doporučením na parkování koloběžek pražská turistická agentura doporučuje návštěvníkům dalších 10 pravidel ohleduplného chování k Praze.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Václav Řehák 9. 9. 2022, 08:46

Obávám se, že problém není jen s turisty, ale hlavně s lidmi, kteří pro Lime ty koloběžky nabíjejí a umísťují do ulic. Nacházím místa, kde včera bylo volno a dnes je vyskládáno 5-10 koloběžek vedle sebe přes celou šířku chodníku. To nemůže vzniknout samovolně. Řešil jsem to s odborem dopravy MČ a nemají žádnou pravomoc. Ale v posledních dnech se tím začala zabývat městská policie - osobně volám 156, kdykoliv vidím Lime tak, že překáží chodcům a doufám, že to se to časem propracuje do nějaké zprávy pro vedení města a to se tím začne zabývat.

Brahma 9. 9. 2022, 09:28
9
1

Překáží to chodcům a za jízdy po chodníku to chodce ohrožuje. Je to ovšem hlavně lidmi, kteří se o to starají a lidmi, kteří na tom jezdí. Rekola takový problém zdaleka nemají. Jezdí na nich hlavně Češi a při ukončení jízdy se fotkou dokazuje, jak to ten dotyčný zaparkoval. Ty fotky jsou nějak kontrolovány. Už jsem zažil, že mi vynadali, že to parkuji špatně.

Ondra 9. 9. 2022, 13:16

@Brahma - u rekol si lze v aplikaci přepnout na nové ukončování jízdy bez fotky. Ale jak píšete, rekola spíš používají lidi, kterým na tom záleží

Honza z Rekol 9. 9. 2022, 16:04

@Ondra – ano, lze to přepnout, ale vypne se možnost parkovat jinam, než do fyzických stojanů a vyznačených parkovacích míst pro sdílené prostředky :)

Jenda 9. 9. 2022, 20:35

Fotka u rekol není povinná a není to novinka, už 2019 když jsem jel poprvé, nebyla (používal jsem prohlížečovou verzi). Já jsem si teda pak vyfotil dobrovolně, kdyby mi někdo říkal, že jsem třeba kolo zničil, tak abych mohl alespoň mávat fotkou.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Tři nové cykloobousměrky na Praze 6
Praha,

Tři nové cykloobousměrky na Praze 6

06. května. 2024, 5min. čtení6