V Praze-Čakovicích začala výstavba lávky, která propojí tři městské části

Publikováno: 18. dubna. 2023, 2 min. čtení
Aktualizováno: 17. dubna. 2023
Úvodní foto: Praha-Kbely, prostora architekti
Publikováno: 18. dubna. 2023, 2 min. čtení
Aktualizováno: 17. dubna. 2023
Úvodní foto: Praha-Kbely, prostora architekti

Starosta městské části Praha-Čakovice Jiří Vintiška (ODS) spolu s náměstkem pro dopravu Zdeňkem Hřibem (Piráti) poklepali na základní kámen budoucího pěšího a cyklistického propojení na severovýchod Prahy. Vzniknou zde propojovací stezky a hlavně lávka přes železniční trať.

Projekt stezek „u Havraňáku“ pomocí lávky a 600 metrů dlouhé stezky propojí několik stezek pro pěší a cyklisty, umožní snazší a rychlejší bezmotorový pohyb mezi čtvrtěmi Čakovice, Miškovice, Kbely a Letňany, včetně stanice metra. Lávka bude součástí nadřazené cyklotrasy A4, která dle plánů spojí Prahu se Středočeským krajem. Bude mířit až k Brandýsu nad Labem.

Realizace začala 11. dubna, k dokončení má dojít 24. listopadu letošního roku. 40 milionů na realizaci poskytnul magistrát hl. m. Prahy. Dotaci v minulém volebním období podpořil Adam Scheinherr (Praha sobě), bývalý náměstek pro dopravu. Nové stezky budou asfaltové, povrch lávky bude na bázi pryskyřice s příměsí kamínků.

Lávka zde stála už před válkou

Jak uvedl cyklokoordinátor Prahy 19 Radek Čermák, most v těchto místech stál již dříve, byl ale odstraněn při přeložce železnice za druhé světové války. I v případě navazujících stezek jde o obnovu zaniklých polních cest. „Lidé tam zatím nebezpečně přebíhali přes trať. 80 let čekání je dost dlouhá doba,“ doplňuje.

Dalších 32,5 milionů získala od magistrátu městská část Praha-Kbely. Ta bude stavět část, která navazuje na jejím území. Radnice však zatím čeká na stavební povolení.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Komentáře k článku

Petr 18. 4. 2023, 19:58

Kde jste sehnali "satelitní snímek" z roku 1938? A neměli byste jich víc? :-)

Martin Šnobr 18. 4. 2023, 21:42

@Petr ano, jak píše Zbyněk, je to web Dvě Prahy, jak je ostatně uvedeno ve zdroji: https://www.dveprahy.cz

Petr 21. 4. 2023, 15:15

Tak to se na ty dveprahy.cz musím podívat. Přeci jen, dvacet let před prvním známým sputnikem už ze satelitu fotili ... no asi tu technologii museli ukrýt před Hitlerem nebo tak něco.

Jantar 21. 4. 2023, 17:28

dveprahy.cz jsou luxusní stránky, dokonce tam jsou satelitní snímky Prahy z roku 1791. Prostě zlatý český ručičky <3

komentář

Pravidla diskuze, Ochrana osobních údajů

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Metro D: Nádraží Krč a cyklodoprava
Názory, Praha,

Metro D: Nádraží Krč a cyklodoprava

11. března. 2024, 3min. čtení5