Holešovice: byla otevřena cyklostezka A1 v novém parku U Vody

Publikováno: 20. dubna. 2024, 2 min. čtení
Aktualizováno: 22. dubna. 2024
Úvodní foto: Praha 7
Publikováno: 20. dubna. 2024, 2 min. čtení
Aktualizováno: 22. dubna. 2024
Úvodní foto: Praha 7

Tento týden byla otevřena část nově vybudovaného parku U Vody v Praze 7. Vede tudy levobřežní cyklotrasa A1.

Nová asfaltová stezka pro pěší a cyklisty má délku 250 metrů, je 4 metry široká. Na západní straně navazuje na loni dokončený úsek stezky před novým kancelářským komplexem. Po něm se dá dostat až k Trojskému mostu a dále do Stromovky.

Na východní straně ústí nová stezka do ulice Varhulíkové v obytné zástavbě Holešovic. Cyklotrasa A1 tak neprochází celým parkem, ale vede dál od vody podél něj. V ulici Varhulíkové byla letos částečně zavedena jednosměrka, průjezd na kole je obousměrný.

Samotný park tvoří mimo stezky také řada pěšin a chodníků s různými povrchy. Nachází se zde venkovní posilovna, posezení, vyhlídky, přístup k řece i pozůstatky bývalé železniční trati. Jeho druhá polovina bude otevřena v létě letošního roku.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Komentáře k článku

MartinP 20. 4. 2024, 23:08
12
2

No to je ko**tina, na páteřní cyklostezce opět sdílená stezka i s chodci a pěkně v parku, postavena jako hlavní pěší spojnice a

MartinP 20. 4. 2024, 23:09
14
1

... nechybí ani dětské hřiště připlácnuté přímo ke stezce. Prokrista!! To fakt nemůže město stavět cyklistickou Infrastrukturu místo toho malování kol na pěší a silniční komunikace? Tohle je opravdu nepovedený vtip. Už vidím tu cyklostezku v létě.

MartinP 20. 4. 2024, 23:11
10
1

To že se cyklisté v polovině parku vyhánějí do ulice ať neotravují i druhou půlku parku už je jen taková třešnička na dortu.

VM 21. 4. 2024, 09:02

Dá se na stezku dostat podchodem z Nadrqzi Holešovice?

Ondra 21. 4. 2024, 11:43
9
2

Ach jo, tolik místa a zase to namixujeme cyklisté a chodci dohromady. Na můj dotaz, proč to tak udělali, tak odpověď “ono je to takhle udělané všude jinde”

MaT 22. 4. 2024, 07:01

MartinP: Souhlasím, že kdyby hned vedle té stezky a neoddělené nějakým zábradlím bylo dětské hřiště, bylo by to dost na prd. Ale jestli myslíte tu fotku v úvodu článku, tak se prosím podívejte pořádně. To není dětské hřiště. To je tzv. workoutové hřiště, taková atrakce pro dospělé. Jak jsem tam včera jel, tak jsem si to i ověřil. Jestli tam vůbec někde v tom parku nějaké dětské hřiště je, tak je nějak schované, nebo dál od té cyklostezky, když jsem ho neviděl. Nebo možná bude až v té části, co se ještě buduje a otevřená není.

Na těch workoutových hřištích jsou někdy nástroje, na kterých děti ani nemají co dělat, často je na nich psáno něco jako že to je třeba od 12 nebo od 15 let. Mladší děti by si mohly i ublížit. Žel i včera jsem tam viděl rodiče s malými dětmi, co si asi také mysleli, že to prolézačky pro děti jsou. Takže asi tam takové opravdové dětské hřiště chybí...

Goldi 22. 4. 2024, 10:56
1
9

Na moment se zastavte a reflektujte své hejty na děti, milý kolektivní komentariáte.

Martin Šnobr 22. 4. 2024, 11:14

VM – ano, z podchodu stanice metra se tam dá dojít pěšky, u vody je pak stanice kol Nextbike.

Piskvor 22. 4. 2024, 14:56

"Po něm se dá dostat až k Trojskému mostu a dále do Stromovky." Jak přesně se dá dostat od Trojského mostu dále do Stromovky?

Spoiler: přelezete citybloky a kolo přenesete, pokud je to ve vašich silách. No ne, to je ale náhoda, zase se v Praze postavila non-infrastruktura: kde dosud šlo projet, tam nově...wait for it...jde projet. Zato cesta zmizí přesně v momentě, kdy jde do tuhýho - nojo, to se tak někdy stane. Prosím opět FRENETICKÝ APLAUS!

Kuba 22. 4. 2024, 17:07

Goldi: jaký hejty na děti? Vidím jen kritiku vzájemného umístění hřiště a stezky v rámci parku a toho, že ta fungl nová stezka je zase smíšená. A opravu, že to hřiště rovnou u stezky není dětské, naopak s konstatováním, že dětské hřiště tam možná (zatím) chybí (z čehož vyplývá přesvědčení komentujícího, že v takovém parku by dětské hřiště rozhodně mělo být)

MaT 22. 4. 2024, 18:27
3
1

No jo no, občas se mi to stává, že když něco napíšu, tak je to někdy tak dlouhé, že ti, kteří čtou třeba jen titulky, nebo jsou schopní udržet pozornost maximálně tak na jeden obrázek na Instagramu nebo u nějakého pársekundového videa, moje sdělení nějak nepoberou. :-) Nebo si ho vyloží nějak úplně obráceně...

Tak ještě jednou stručněji a bez dlouhých souvětí: To co je na fotce není dětské hřiště. Dětské hřiště tam není. Dětské hřiště by tam ale mělo být (alespoň podle mě). Disclaimer: toto není žádný hejt na děti.

Lepší? :-)

Goldi 23. 4. 2024, 11:12
3
2

Kritika smisene stezky je samozrejme v poradku. Zda se, ze by stezka snadno mohla mit lepsi podobu. K reflexi je podle me zhrozeni se nad tim, ze se kolem nedokonale stezky budou pohybovat deti a jak to bude vypadat v lete (deti tam budou urcite a bude potreba davat pozor). Ze stejneho duvodu bude k reflexi zlost ridicu, az v kvetnu na silnice vyjedou na kolech bledi stredoevropane, co naposledy sedeli na kole v srpnu (vyjedou urcite a bude potreba davat pozor). Zlost na ohrozenejsi ucastniky provozu to nezprijemni nikomu. Tim jiste nechci branit kritice infrastruktury, ktera nas do tech nebezpecnych situaci privadi.

Zdenek X 23. 4. 2024, 16:18
1
1

Nebudu hodnotit tu smisenou stezku (ac se osobne domnivam, ze korzovani o vikendu bude probihat primarne po cestickach po brehu a na te stezce to nebude s interakci s chodci tak horke, ani nehovorim o tom, jak tam bude prazdno rano, kdyz clovek jede do prace), ale kritika typu "chybejici hriste" je ponekdu predcasna v situaci, kdy druha polovina (kde mozna hriste budou) jeste neni dokoncena. A ze je stezka z parku vyvedena co nedrive do Varhulikovy ulice (naprosto klidne - to je moje zkusenost) musi cyklista naopak privitat.

Petr K. 26. 4. 2024, 16:11

Piskvor: souhlasím s tím, že od Trojského mostu po Stromovku nic jako cyklostezka neexistuje a ta rozdrbaná cestička která začíná pod bývalým rámusákem je sprostý výsměch.
Ale, tato otevřená část je taky zásadní zlepšení, jak se dřív z Varhulíkové jelo skrz protipovodňový vrata k řece dřív tak celá ta trasa přes koleje a pak podél řeky to byl spíše tankodrom, rozdrbaný asfalt, štěrk, šutry, tráva, písek... Spíše trail než cyklostezka...

komentář

Pravidla diskuze, Ochrana osobních údajů

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Tři nové cykloobousměrky na Praze 6
Praha,

Tři nové cykloobousměrky na Praze 6

06. května. 2024, 5min. čtení6