Auto*Mat: Pražské cyklojízdy se zůčastnil rekordní počet čtyř tisíc lidí

Publikováno: 24. září. 2008, 1 min. čtení
Aktualizováno: 25. března. 2012
Autor: Hynek Hanke

Podzimní cyklojízda 2008Tisková zpráva iniciativy Auto*Mat: K velké pražské cyklojízdě, která projela v neděli metropolí, se i přes chladné počasí připojil rekordní počet lidí. Organizátoři odhadují počet účastníků na čtyři tisíce. Mezi nimi byla i řada známých osobností veřejného života. Peloton projel centrem města od vltavského nábřeží na Pankrác a zpět. Cyklojízdy požadují po magistrátu účinná opatření ke zlepšení dopravní situace v Praze.

„Potěšilo nás, že cyklojízdy se rok od roku účastní stále více Pražanů. Oproti loňskému roku přibyl více než tisíc lidí. Celkový počet odhadujeme na čtyři tisíce, což je vzhledem k chladnému počasí mimořádný úspěch,“ uvedla Tereza Vohryzková z iniciativy Auto*Mat. „Je skvělé, že cyklojízdy se účastní lidé všech generací. Největší radost máme z rodin s malými dětmi, které se do pelotonu zapojují ve stále hojnějším počtu. Nejstarším účastníkům bylo určitě více než šedesát let,“ řekla.

Kdo se také připojil k nedělní cyklojízdě Prahou?

Martin Bursík, ministr životního prostředí

Marie Hakenová, dramaturgyně

Petr Hannig, režisér

Ladislav Hrabal, starosta Klánovic

Helena Ilnerová, bývalá předsedkyně Akademie věd ČR

Kateřina Jacques, poslankyně Parlamentu ČR

Vlastimil Ježek, bývalý ředitel Národní knihovny ČR

Pavel Klener, profesor Karlovy univerzity

Michael Kocáb, hudebník

Zdeněk Schwarz, ředitel Záchranné služby hl. m. Prahy

Cyklojízda odstartovala ve tři hodiny odpoledne z náměstí Jana Palacha a zamířila po severojižní magistrále na Pankrác. „Zvolená trasa vyvrací mýtus, že v Praze není možné používat k dopravě jízdní kolo kvůli kopcovitému terénu,“ pokračuje Tereza Vohryzková. „Vyjeli jsme z vltavského nábřeží až na Pankráckou pláň, která je jedním z nejvýše položených bodů Prahy. Tuto trasu bez problému zvládli i senioři a malé děti. Po celou dobu akci vládla výborná nálada, při přejíždění Nuselského mostu dokonce na účastníky z jinak temného nebe na chvíli vysvitlo slunce,“ dodala Vohryzková.

Iniciativa Auto*Mat ocenila práci městské i státní policie, jejíž příslušníci dohlíželi na bezpečný průběh celé akce, zejména při přejíždění rušných křižovatek. Řada policistů se do pelotonu zapojila na jízdních kolech a pomáhala řídit dopravu.

Auto*Mat se zároveň distancoval od festivalu, který na Smetanově nábřeží organizoval magistrát. „Mnoho lidí si nám stěžovalo na nekvalitní program. Přestože jsme se snažili předat pořádající agentuře naše zkušenosti z úspěšného organizování této akce před dvěma lety, na nábřeží se neobjevily prakticky žádné akce související s myšlenkou Evropského dne bez aut. Prostoru dominovaly stánky s alkoholem a klobásami, nábřeží připomínalo spíše bavorské pivní slavnosti,“ vysvětlil Michal Křivohlávek z Auto*Matu. Podle něj odráží bezzubý pouťový program nezájem města o téma dopravy a kvality veřejného prostoru.

Hynek Hanke
První šéfredaktor tohoto online magazínu (tehdy ještě pod názvem Prahou na kole). V redakci působil mezi lety 2008 a 2011.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat