Magistrátní cyklistická mapa v novém kabátě

Publikováno: 11. října. 2008, 1 min. čtení
Aktualizováno: 16. března. 2009

Nový vzhled magistrátní cyklomapy Městská mapa pro cyklisty získala novou, modernější aplikaci, více podobnou té, kterou známe například, z klasického serveru mapy.cz. Její facelift potěší nejvíc se zapnutým výškopisem. Nedostatkem bohužel zůstává neaktuální zákres cyklostezek, ve kterém nejnovější stavby zatím nenajdete.

Novou verzi magistrátní cyklomapy najdete na adrese http://wgp.praha-mesto.cz/tms/projects_a/cyklo/

Na první pohled je patrné, že modernizací prošel engine mapy. Využití téměř celé plochy okna, zasouvací lišty, které jsou již prakticky standardem.

Samotná mapa využívá stejných dat jako mapa původní, ale má lépe nastavené vypínání podrobných vrstev v závislosti na měřítku. Čáry vyznačující cyklostezky a cyklotrasy jsou silnější. Změnila se také barva doporučených tras: dřívější světle zelená poněkud ztmavla. Doporučené trasy se tak někdy (zvlášť na lesním pozadí) trochu ztrácejí.

To se ovšem změní, pokud si zapnete výškopis. Vrstevnice, doplněné hypsometrickým barevným odstupňováním po 20 metrech, překryjí jemně mapovou kresbu a nechají cyklistické trasy výrazně vystoupit. Mapa pak vypadá přímo skvěle, přiznávám, že oku více lahodící webovou cyklomapu jsem snad zatím ještě neviděl.

Nová mapa - výřez

Zajímavou funkcí je možnost nechat si zobrazit libovolnou trasu z městského systému – stačí si vybrat v seznamu. Zobrazí se jak trasy už hotové, tak ty plánované (zakreslené žlutě).

Pokud některý úsek znáte, zjistíte, že v poněkud neaktuálním cyklistickém obsahu se oproti předchozí verzi nic nezměnilo. Nové cyklostezky jsou v mapě zakreslené buď jako doporučené trasy nebo v horším případě vůbec. Doporučené trasy v kompaktním centru prakticky chybějí. I nadále tedy platí, že to, na co se díváte, je v mapě už zhruba od poloviny roku 2007. Je to škoda, protože mapa nyní vypadá velmi pěkně.

Nová tvář magistrátní cyklomapy tedy rozhodně potěší. Pokud bychom se dočkali aktualizace a doporučených tras v centru, nebylo by jí už téměř co vytknout. A profesor zeměměřictví Kořistka, , slavný průkopník hypsometrické metody v Praze, by měl z takhle provedené mapy jistě radost.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat