Novinky v mapě: Leden

Publikováno: 08. února. 2009, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021

Zákres trasy Největší novinkou je zařazení asi 160 fotografií lokalit, především křižovatek v centru města a na vybraných páteřních trasách. V samotné mapě se mnoho nezměnilo. Věnoval jsem se spíš doplňování dalšího obsahu a odstraňování nedostatků v aplikaci. Aktualizací prošel zákres pražského úseku Greenway Praha–Vídeň. V úvodní mapě teď přímo vidíte aktuální stav uzavírek. A rozložení panelů v úvodu je výrazně přehlednější.

Fotografie na páteřních trasách

Fotografie jsme získali v prosinci po dohodě s občanským sdružením Oživení. Fotografie jsou určené pro tištěné mapy s doporučenými trasami a GPS itineráře a pro mapu jsou tak velmi vhodné. V rámci projektu bylo najeto a zdokumentováno kolem 70 km základních tras v širším centru města, z čehož vzniklo přes 300 fotografií. Z nich jsem vybral 160 a vložil do mapy. Počet v mapě umístěných fotografií se tak více než zdvojnásobil a zvlášť v centru je pokrytí fotografiemi značně uspokojivé:

Na většině fotografií najdete zákres značených a doporučených tras, takže si při plánovaní trasy můžete vybrat nejvhodnější průjezd už z domova a nemusíte křižovatku řešit až na místě. Mapa vám tak přináší opět o něco více grafických informací.

Album se všemi fotografiemi infrstruktuy najdete zde.

Někde se trasy na fotografiích zcela neshodují se zákresem v mapě, zde se chystám vedení tras pozměnit. Na fotkách už je naznačeno, kudy.

Úvodní stránka a layout

Už delší dobu mě hnětlo, že úvodní mapa celé Prahy neukazuje aktuální výluky, jako tomu bývalo na mapě magistrátní. Malá úprava zajistila, že konečně i tady na první pohled vidíte, ve které části města se zrovna na cyklostezkách nebo doporučených trasách děje něco obtěžujícího. Výpis výluk teď také začíná tou naposledy přidanou, takže nemusíte procházet celý seznam, abyste zjistili, zda se něco změnilo.

Podoba mapy tak, jak se otevře na adrese https://mestemnakole.cz/mapa, byla dost neuspořádaná. Nový layout nabízí to nejdůležitější: Mírně zmenšenou přehledku celého města s ukázkou aktuálních uzavírek, jejich seznam a menu.

Nové trasy a úpravy v nich

Pro cyklisty byla oficiálně zobousměrněna ulice Dr. Zikmunda Wintra v Dejvicích mezi ulicemi V.P.Čkalova a Eliášovou [zpráva na cyklo.praha-město.cz] [mapa]. V mapě sice není na žádné trase, ale rozhodně je to nápomocná spojka, umožňující se pohodlněji dostat z Dejvic do centra města.

Několik změn v trasování se nakonec objevilo:

  • Smutné je přerušení A16 mezi Ruzyní a Hostivicemi. Dříve sjízdná asfaltová cesta je nyní přerušená čerstvě postavenou dálnicí.
  • Na základě podnětu jsem přidal stoupání z Podolí na Kavčí Hory ulicí Pod Klaudiánkou.
  • Upravil jsem okolí Palackého náměstí, zbavil jsem mapu zbytečných chodníků a upřesnil spojku z náměstí na náplavku přes park.
  • Díky podnětům Jana Ostrého jsem přidal několik venkovských tras na cestách a pěšinách mezi Kateřinkami, Křeslicemi, Pitkovicemi, Benicemi a Kolovraty, které se vyhýbají provozu a často i nepříjemným stoupáním.

 

Greenway Praha – Wien nově

Na podnět Nadace Partnerství jsem upřesnil a lépe zpracoval vedení Greenway Praha – Wien. Trasa je nyní vedená tak, jak bude vyznačena i v terénu. Pražský úsek je reprezentován novou informativní stránkou přístupnou z menu mapy. (mapa -> výstupy z mapy -> Greenway)

Vedení trasy Greenway jihem Prahy.

Souvislá mapa

Po dohodě s poskytovatelem mapového obsahu Shocart bohužel nebude nadále k dispozici souvislá mapa a atlas ke stažení. K výběru výřezu pro tisk v největších dvou měřítcích můžete nadále používat tiskové archy, kteroužto funkci se pokusím časem trochu vylepšit. Může vás ale těšit, že se schyluje k tisku a distribuci cyklistické mapy Prahy s naším obsahem.

 

Výhled na jaro

Koncem zimy počítám s dalším drobným, ,,předsezónními“ zlepšeními. Stále platí, že návrhy na nové trasy nebo opravy těch starých pokud možno začlením. Od listopadu jsem byl ale trošku zahlcený poštou, takže jestli jste mi poslali trasu a v mapě dosud není, prosím, připomeňte se mi.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Aleš Linhart 13. 2. 2009, 07:09

Cyklistickou Prahu už mám skoro hotovou, takže se těšte... ;-)

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Mapa Městem na kole aktualizována
Redakční blog,

Mapa Městem na kole aktualizována

17. října. 2023, 2min. čtení4