Pozvánka na pražské akce Evropského týdnu mobility

Publikováno: 12. září. 2012, 1 min. čtení
Aktualizováno: 09. února. 2021
Autor: redakce
Publikováno: 12. září. 2012, 1 min. čtení
Aktualizováno: 09. února. 2021
Autor: redakce

Velká cyklojízda, festival Zažít město jinak a spousta akcí v ulicích: to je Evropský týden mobility v Praze. Co nás tedy v čeká v následujících dnech? A kde budete mít šanci narazit na festivalu Zažít město jinak na redakci Prahou na kole? Nuže, pěkně popořadě, týden mobility začíná už nadcházejícím víkendem!

Pražské cyklozvonění

15.9. jih Prahy
Týden mobility zahajuje tradiční sjezd milovníků cyklistiky na jihu Prahy s doprovodným programem pro děti a dospělé, pořádaný skupinou jihopražských městských částí.
Další informace zde.

Oficiální prezentace hlavního města Prahy

16.-21.9. 10:00 – 18:00, Václavské náměstí
Půjde o „tradiční“ pražskou prezentaci zahrnující půjčovnu koloběžek, in-linů, dopravní hřiště, bezpečnostní program. Praha silně podporuje program elektromobility, najdete zde tedy elektrokola, elektrické skútry, ale i sporné elektrické a hybridní automobily. Podle plánku prezentace tvoří auta (byť hybridní a elektrická) víc než polovinu prezentace. Součástí prezentace jsou také odborné přednášky a diskusní fóra, jejich přesný program ale zatím není znám.
Další informace o akcích hlavního města zde.

Trvalé dopravní opatření

Součástí prezentace města v rámci ETM by mělo být zveřejnění trvalého opatření, které přispěje k přesunu dopravy ze soukromých aut do dopravních prostředků šetrnějších k životnímu prostředí. Protože zatím nemám tušení, co bude Praha prezentovat, udělal jsem na toto téma malou anketu (podívejte se do sloupce vpravo). Za horké kandidáty tipuji rekonstrukci křižovatky Kapitána Jaroše a Dukelských hrdinů, plošné zklidnění Karlína a pěší zónu na Václavském náměstí (která má asi nejvěsší šanci). Letos je to ale snad poprvé, co si Praha může vybrat hned ze tří mezinárodně srovnatelných věcí (i když na cenu to asi pořád ještě není).

Debata „Doprava po městě: nejen auta“

Čtvrtek 20.9. 18:00, Dům čtení, ruská 192
Debata o cyklostezkách, cyklistické kultuře, veřejné dopravě, se zástupci Auto*Matu (i Prahou na kole ;-) ), Bajkazylu, Pražských matek i orgánů zodpovědných za koncepci místní dopravy.
Více zde.

Velká studentská cyklojízda

Pátek 21.9.
Přihlásíte i vaši školu do pravidelné akce, které se účastní stovky středoškoláků na kolech?
Bližší informace zde.

Velká podzimní cyklojízda

Sobota 22.9., 10:00, Spodní část Václavského náměstí
Cyklojízda bude dlouhá asi 10 kilometrů, vrací se zpět na Václavské náměstí, kde bude zakončena slavnostním společným zvedáním kol nad hlavu. Účastníci se následně mohou zúčastnit odpolední cyklobojovky po zónách Zažít město jinak. Po celý den bude na Václavském náměstí zvláštní cyklozóna s prezentací městských kol a hlavním informačním stánekm Auto*Matu.
Další informace zde.

Pouliční festival Zažít město jinak

Sobota 22.9., od 12:00, více než 20 zón v celé Praze
Zažít město jinak je už rozsáhlou oslavou, otevřením ulic lidem, vytvoření míst, kde se lze bezpečně a pohodlně pohybovat pěšky a na kole, užít si hudbu, jídlo a zábavu s přáteli či sousedy. Sousedská slavnost
letos proběhne na více než dvaceti místech. Zatímco prvotní ročníky probíhaly na jednom místě s programem sdružení Auto*Mat, nyní si může každý uspořádat slavnost přímo ve svém okolí. Motto je „Poznej souseda – sdílejte společný prostor a inspirujte se navzájem“.
Další informace zde

Prahou na kole na ZMJ

Sobota 22.9., od 12:00, zóna Bořivojova
Redaktor Prahou na kole bude v odpoledních hodinách na stánku Auto*Matu v zóně ZMJ Bořivojka, kde bude poskytovat tradiční návrh trasy pro cestu na kole na míru a jakožto člen odborného týmu Auto*Matu bude k dispozici pro diskusi na pražská dopravní témata.

Pěší zóna na Smetanově nábřeží v režii HMP

Sobota 22.9., 10:00-18:00, Smetanovo nábřeží
Tradiční sobotní uzavírku naplní tradiční „magistrátní“ program (viz výše), který se sem na sobotu přesune z Václavského náměstí. Přesto, prostor promenády bude bez aut zajímavý i s poněkud automobily přehuštěnou prezentací…

Dvě tečky

Dvěma tečkami za týdnem mobility bude nedělní Galasova cyklojízda (více zde) a alleycat Two Hills Suicide Praha, otevřený všem typům kol a poprvé i s „dámskou trasou“, který proběhne 29.9. Info zde.

redakce
Redakční tým online magazínu Městem na kole

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat