Byla dokončena první část cyklostezky spojující Koloděje a Dubeč

Publikováno: 22. dubna. 2021, 2 min. čtení
Aktualizováno: 20. října. 2021
Úvodní foto: Pavel Smutný
Publikováno: 22. dubna. 2021, 2 min. čtení
Aktualizováno: 20. října. 2021
Úvodní foto: Pavel Smutný

Již několik týdnů funguje kilometrová cyklostezka mezi pražskými čtvrtěmi Koloděje a Dubeč zvaná také jako „Prostřední cesta“. Momentálně dokončená část končí zhruba v polovině cesty mezi těmito čtvrtěmi a cyklisté z ní mohou odbočit buď na bezmotorovou asfaltovou cestu směr Běchovice nebo se vydat do Dubče po silnici.

Nová asfaltová cyklostezka kopírující trasu bývalé polní cesty je zhruba kilometr dlouhá. Dle pražského cyklogenerelu jde o součást budoucí cyklotrasy A249. Stezku doplňuje mobiliář včetně laviček, piknikového místa i stojanů. Až budou dokončeny dva navazující úseky, cyklisté projedou z Dubče do Kolodějí bez styku s auty. Stejně tak sem dojedou lidé z nedalekých Běchovic, Hájku, Netluk či Újezdu nad Lesy.

V létě začne výstavba cyklostezky Hájek–Ke Kolodějskému zámku, která naváže na bezmotorovou komunikaci z Běchovic i tuto stezku z Kolodějí. Datum realizace dalších úseků zatím není známo.

Novou cyklostezku si můžete prohlédnout v naší mapě.

O dalších plánovaných pražských cyklostezkách i cyklopruzích pro rok 2021 čtěte zde.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

mirek 22. 4. 2021, 11:19
2
1

Pikniková místa a lavičky uprostřed pole, jen aby se utratilo víc peněz... Chápu někde na lesní cestě, ale tady proč?

Jinak pěkná stezka, akorát škoda, že trasa Koloděje-Dubeč po stezce bude delší a zřejmě i s většími ztracenými spády než po silnici.

Ujezdak 22. 4. 2021, 16:44

Za mě plus ve směru , ale bohužel vstup na stezku je v Kolodějích extrémní místo s velkým provozem, nebál bych se říci jedno z nejnebezpečnějších a nejnepřehlednějších cyklomíst široko daleko ☹️. Zatáčka, velmi úzký nepřehledný most. Škoda že to nešlo z ulice k Panenkám, nejenže je tam hezký prostor i s občerstvením, ale navázat na A50Kolodeje- Újezd by bylo podstatně jednodušší než současný klikotoč...

újezďák 22. 4. 2021, 16:56

Mirek, nebyl bych si tak jistý tím spádem a trasou záleží kde to povedou pak, ale , současná cesta po silnici, před zavedením práce z domova jsem tam jezdil na kole směr centrum prakticky každý pracovní den, je ve skutečnosti hodne nahoru a dolů, zejména stoupání z Dubče je poměrně výživné, ale aspoň je tam širší silnice, stoupání z Koloděj ulicí K dubči je balancování nad hlubokým příkopem v míste, kde je krajnice nakreslená až " ve vzduchu" ...

Pavel 22. 4. 2021, 17:57

Piknikovy stul neni uprostřed pole, je to na docela dobrem miste, hned vedle RC letiste, az vznikne napojka na Hajek, která bude mozna uz pristi rok,bude to v podstate krizovatka. Casem se taky propoji ted polnacka k rybniku Litoznice. Neni to osamela cesta mezi poli. Alespon casem nebude

újezďák 24. 4. 2021, 09:50

tak jsem tam včera jel a myslím, že lavičky a piknikový stůl mají své oprávnění, potkal jsem tam vlastně jenom pěší lid něco kolem 20 lidi na úseku Koloděje-Běchovice. Pro lidi, kteří se z Kolodějí chtějí dostat do Běchovic už dneska naprosto ideální cesta.

Zbyněk 24. 4. 2021, 14:47

Jaký je důvod mít okraj stezky z obrubníku, proč tam není jen zalomený asfalt, jako na normální silnici? Předpokládám, že až se bude obnovovat asfalt půlka obrubníků se poláme.

Zbyněk 24. 4. 2021, 14:52

Úplně ideální by bylo mít cyklostezky, tam kde to aspoň trošku jde, vedle stávajících cest. Vyřešil by se tím konflikt cyklo/pěší.
Na A2 mezi Zbraslaví a Komořany to tak už pro znalé v podstatě funguje.

Pavel 28. 4. 2021, 10:07

Na paralelní cyklo vedle pěší potřebujete pozemky. V katastru je kolikrát jen ta stará polní cesta, ktera nepatří soukromníkům a ne kazdy chce prodat kus pole.

Zvoník 1. 5. 2021, 18:51

Smí se tam s motorovým vozidlem, když cyklisté smějí jezdit po silnici pro motorová vozidla? Jinak je to diskriminace!!!

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Kolik cyklostezek přinese Praze rok 2024?
Praha,

Kolik cyklostezek přinese Praze rok 2024?

03. dubna. 2024, 4min. čtení6