Nová cykloobousměrka na pražském Dvořákově nábřeží přináší cyklopruh za zaparkovanými auty

Publikováno: 15. srpna. 2021, 3 min. čtení
Aktualizováno: 20. října. 2021
Úvodní foto: Jenda Šebek
Publikováno: 15. srpna. 2021, 3 min. čtení
Aktualizováno: 20. října. 2021
Úvodní foto: Jenda Šebek

Mezi Rudolfinem a Čechovým mostem v Praze se vyrýsovalo nové cykloopatření. Pražský magistrát na části ulice Dvořákovo nábřeží nechal vytvořit cykloobousměrku a ochranný cyklopruh. Nové uspořádání ulice zjednodušuje pohyb těm, co jedou na kole či jdou po svých. Zároveň byl zachován stejný počet parkovacích míst i celková dopravní kapacita.

Za zaparkovanými auty? V Praze rarita

Novinka je zajímavá v tom, že protisměrný cyklopruh vede za zaparkovanými auty. Takové opatření znají pražští cyklisté a cyklistky pouze z ulic Hybernská či Na Příkopě. Tento metr široký cyklopruh je ale prostorově velkorysejší – po obou jeho stranách (u chodníku i u zaparkovaných aut) je totiž půlmetrová mezera.

Ochranný cyklopruh, který vede po směru jízdy spolu s auty má šířku dva metry – a též vede podél zaparkovaných aut.

Cykloobousměrka ústí do křižovatky Čechova mostu a Dvořákova nábřeží u hotelu InterContinental a vchodu do Právnické fakulty UK. Letošní obnova této křižovakty umožnila vznik tohoto opatření. U světelné signalizace se totiž muselo počítat s výjezdem cyklistů. Nově jsou zde také kratší, čili bezpečnější přechody pro chodce a předsunutá stání pro kola.

Na druhé straně – u Rudolfina cykloobousměrka navazuje na letos vyznačenou cyklostezku u Rudolfina a naváže také na prodloužené hladké cyklopásy, které už letos mají zjednodušit pohyb cyklistů po náplavce na Dvořákově nábřeží.

Nové parkování pro kola a koloběžky

Součástí opatření, jehož autorem je architekt Tomáš Cach, je také trojice nových parkování pro kola a koloběžky, které se nachází přímo ve vozovce. Bohužel je ale využíjí jen sdílené dopravní prostředky bez potřeby stojanů – ty totiž v ulici nepřibyly. Více o tématu nových parkovacích míst ve vozovce čtěte v článku: Parkování kol ve vozovce? V Praze pomalu přibývá.

V mapě Městem na kole tuto novinku naleznete zde.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Michael 15. 8. 2021, 13:05
10
1

Díky moc všem co se podíleli na téhle realizaci. Až na to naváže rekonstrukce té zbývající velké části Dvořákova nábřeží, bude to jeden z nejdelších a nejlepších cyklokoridorů v centru.

bob 15. 8. 2021, 22:51
13
1

Na Prahu dobrý, ale lepší by byla obousměrná cyklostezka mimo vozovku na straně řeky (řekněme 3 m) a pak klasická silnice s parkovišti. Průjezd křižovatkou pak na cyklosemafory a v křižovatce barevné zvýraznění cyklostezky.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Tři nové cykloobousměrky na Praze 6
Praha,

Tři nové cykloobousměrky na Praze 6

06. května. 2024, 5min. čtení6