Jihlava vybírá firmu na stavbu cyklostezky u řeky, již kritizovali zahrádkáři

Publikováno: 14. února. 2022, 2 min. čtení
Autor: ČTK
Úvodní foto: Jihlava
Publikováno: 14. února. 2022, 2 min. čtení
Autor: ČTK
Úvodní foto: Jihlava

Jihlava vybírá firmu na stavbu cyklostezky u řeky, již loni kritizovali majitelé tamních zahrad. Rozhodnutí o povolení stavby nabylo právní moci 30. prosince, odpověděl dnes mluvčí města Radovan Daněk na dotaz ČTK. Nový úsek cyklostezky měřící okolo 900 metrů povede podél řeky Jihlavy mezi Mlýnskou a Helenínskou ulic, propojit by měl stávající stezky v rámci městské cyklotrasy G04. Na akci s předpokládanou cenou přes 30 milionů korun má město slíbenou dotaci. Práce by mohly začít zjara.

Podle dřívějších vyjádření zástupců radnice nový úsek propojí nynější stezky a přispěje ke zvýšení bezpečnosti cyklistů, kteří teď zčásti jezdí mezi auty úzkou Polenskou ulicí, kde se stávají nehody.

S plánovanou cyklostezkou u řeky sousedí tři desítky soukromých pozemků. Jejich majitelé loni v říjnu na radnici mimo jiné mluvili o obavách, že by se kvůli cyklostezce mohlo zvýšit riziko povodní. O kauze jsme psali zde.

„Speciální stavební úřad povolující stavební záměr se se všemi námitkami majitelů sousedních nemovitostí vypořádal a stavební záměr veřejnou vyhláškou povolil. Nikdo se po dobu zveřejnění rozhodnutí na úřední desce už neodvolal,“ uvedl mluvčí města. Doplnil, že evropská dotace pokryje způsobilé náklady na stavbu cyklostezky z 90 procent.

Jihlava chtěla cyklostezku stavět už minulý rok. Pracovníci tam začali kácet některé dřeviny, ale stavební řízení na jaře pozastavil krajský úřad. Radnice uznala to, že chybně stanovila okruh účastníků řízení. Náměstek primátorky Petr Ryška (ODS) na říjnovém setkání s novináři a zahrádkáři uvedl, že na základě následných schůzek s majiteli pozemků město projekt upravilo.

Jihlavská radnice má tento úsek cyklostezky zahrnutý v cyklogenerelu od roku 2011.

Místo naleznete v mapě MNK zde.

ČTK
Česká tisková kancelář (ČTK) je národní tisková a informační agentura, jejímž posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat