Pražská cyklojízda letos proběhne 5. června

Publikováno: 16. května. 2022, 2 min. čtení
Aktualizováno: 14. května. 2022
Úvodní foto: Hynek Moravec, Wikipedia Commons
Publikováno: 16. května. 2022, 2 min. čtení
Aktualizováno: 14. května. 2022
Úvodní foto: Hynek Moravec, Wikipedia Commons

Spolek AutoMat po roce opět pořádá Světovou cyklojízdu Prahou, která se uskuteční v neděli 5. června (MNK je nezávislým projektem spolku, pozn. red.). I s doprovodným programem tak dojde dle sdělení spolku k oslavě existence a důležitosti jízdního kola v kontextu udržitelného rozvoje. K akci přispěje i řada ambasád a Informační centrum OSN.

Světová cyklojízda navazuje na tradiční Velké jarní cyklojízdy spolku AutoMat, kterých se od roku 2010 účastnily tisíce lidí. Název „Světová“ odkazuje ke Světovému dni kola, který se slaví 3. června a také k aktivní účasti OSN i velvyslanců a velvyslankyň z různých koutů světa. Celou akci podpoří dánské, lotyšské, nizozemské, norské, polské, britské, švédské, finské i slovinské velvyslanectví.

Cyklojízda bude součástí celodenního programu pro celou rodinu v Kasárnách Karlín, kde spolek AutoMat chystá přednášky a workshopy pro veřejnost. Akce zároveň zakončí měsíc celostátní květnové výzvy Do práce na kole.

Loni se jeho Světové cyklojízdy zúčastnilo přes půl tisíce lidí. „Vzhledem k tomu, že je rok 2022 rokem komunálních voleb, rádi bychom otevřeli téma podpory cyklodopravy jako téma hodné všeobecného zájmu politiků a političek (nehledě na stranickou příslušnost). Světová Cyklojízda 2022 by měla ukázat, že občané a občanky Prahy kola využívají stále hojněji a považují ho za městský dopravní prostředek budoucnosti.“ uvedl spolek AutoMat.

Předběžný program

  • 12:00–15:00 – cyklojízda městem. Trasa, která začne i skončí v kasárnách Karlín, bude upřesněna. Spolek informuje: „I letos se pokusíme, aby účastníci a účastnice nepřišli o možnost projet si magistrálu a další komunikace, na než si i zdatný cyklista či cyklistka troufne jen ojediněle.“
  • 10:30-11:30; 15:00-19:00 – doprovodný program
    • přednášky, školení, poradny či projížďky po cyklistické infrastruktuře s výkladem odborníků a odbornic pro děti i dospělé
    • Servis kol a peer-to-peer opravna pod vedením přátel ze svépomocné dílny Bike Kitchen Praha
    • Promítání devíti dílů edukačního seriálu Automatův průvodce udržitelnou mobilitou i dalších videí partnerů.
    • Diskuse s odborníky a odbornicemi, politiky i političkami.

Více informací najdete zde, Facebook událost zde.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat