Skončí peripetie kolem Hybernské?

Publikováno: 28. května. 2022, 4 min. čtení
Úvodní foto: Martin Š.
Publikováno: 28. května. 2022, 4 min. čtení
Úvodní foto: Martin Š.

Realizace nových dopravních opatření v Hybernské na Praze 1 v minulých dnech poukázala na spory mezi magistrátem a Prahou 1, které zapříčinily prachbídnou koordinaci změn. Kvůli tomu je již přes 10 dní průjezd Hybernskou v protisměru pro cyklisty uzavřen. K opětovnému zprůjezdnění by ale snad mělo dojít v nejbližších dnech.

Protisměrný průjezd cyklistů dříve jednosměrnou Hybernskou umožnil od roku 2015 pohodlné propojení Seifertovy ulice na Žižkově s centrem města. Ulicí je navíc značena páteřní cyklotrasa A25 pokračující na Vítkovskou cyklostezku po bývalé železniční trati.

V letošním roce se městská část Praha 1 rozhodla realizovat změny v organizaci dopravy, od kterých si dle vyjádření  radního pro dopravu Richarda Bureše (ODS) pro Městem na kole, slibuje především zklidnění dopravy, a to zejména v oblasti Jindřišské, Panské a ulice Na Příkopě.

Mezi nejviditelnějšími změnami je zabránění průjezdu automobilové dopravě Havlíčkovou v předprostoru Masarykova nádraží. Společně s tímto opatřením bylo plánováno zobousměrnění Hybernské ulice pro veškerou dopravu, tedy i zrušení protisměrného cyklopruhu, a vytvoření kruhového objezdu na jejím konci před Prašnou bránou (po vzoru nedávno zobousměrněné Národní).

Nový kruhový objezd se stal po svém vyznačení silně medializovaným tématem a předmětem sváru na sociálních sítí mezi politickou reprezentací Prahy 1, respektive radním pro dopravu Prahy 1 Richardem Burešem (ODS), a magistrátním náměstkem pro dopravu Adamem Scheinherrem (Praha sobě).

Spor byl veden o to, nakolik se jedná o vhodné řešení, především z hlediska kruhového objezdu před Prašnou bránou, a zda by neměla být již nyní více respektována koncepční studie IPR pro tzv. Hradební korzo. Obě strany se navzájem přely o to, nakolik s daným řešením souhlasily. Z části cyklistické veřejnosti pak zaznívala kritika rušení protisměrného cyklopruhu za řadou zaparkovaných aut a převod průjezdu cyklistů do provozu společně s automobilovou dopravou.

Výsledkem pří byla velmi nízká koordinace celé akce mezi Prahou 1 a magistrátem, kdy bylo před více než týdnem již přemalováno vodorovné značení v Hybernské, tudíž i zrušen protisměrný cyklopruh, zároveň ale nedošlo k potřebným změnám na světelné signalizaci v křižovatce Hybernské a Dlážděné. To vedlo k tomu, že byla celá Hybernská zneprůjezdněna v protisměru pro cyklisty, jelikož nově vyznačený protisměrný pruh byl ponechán pro dvouproudý provoz automobilů ve směru z centra.

Dle informací od vedoucího odboru péče o veřejný prostor Prahy 1 Ludvíka Czitala se ale již povedlo domluvit na úpravě semaforů v křižovatce a plně obousměrný provoz v Hybernské by měl být obnoven v noci z neděle 29. 5. 2022 na pondělí 30. 5. 2022. Lze tak očekávat, že od pondělí bude Hybernská na páteřní trase A25 opět obousměrně průjezdná.

Přesto doporučujeme v prvních dnech změny zachovávat opatrnost, lze očekávat, že řada lidi může jezdit „po paměti“ a nerespektovat, že je provoz v Hybernské obousměrný. Podrobné hodnocení změn přineseme po finalizaci celého řešení. Zároveň jsme obě strany sporu požádaly o vyjádření k celé věci, po obdržení obou odpovědí vyjádření zahrneme do připravovaného článku.

Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

ŠVL 31. 5. 2022, 13:45

Úterý 31.5. 13:30 - setrvalý stav, protisměrný vjezd do Hybernské na křižovatkách s Opletalovou i Havlíčkovou stále zahrazen, semafory u Havlíčkovy jsou pořád ještě cyklistické.

Martin Šnobr 1. 6. 2022, 14:11

@ŠVL díky za info, bohužel se nyní čeká pouze na zprovoznění semaforů. Podle magistrátu to původně mělo být v pondělí.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Tři nové cykloobousměrky na Praze 6
Praha,

Tři nové cykloobousměrky na Praze 6

06. května. 2024, 5min. čtení6