Závazky Středočeského kraje a Prahy pro vznik cyklostezky do Kladna určí smlouva

Publikováno: 15. srpna. 2022, 2 min. čtení
Aktualizováno: 14. srpna. 2022
Autor: ČTK
Úvodní foto: Kladno
Publikováno: 15. srpna. 2022, 2 min. čtení
Aktualizováno: 14. srpna. 2022
Autor: ČTK
Úvodní foto: Kladno

Závazky Středočeského kraje a Prahy pro vznik cyklostezky do Kladna určí smlouva. V uplynulém týdnu ji schválili krajští radní, projednají ji ještě zastupitelé. Dokument se zabývá například placením nákladů na projekt a stavbu. Trasa spojí Prahu s největším středočeským městem, uvedl v tiskové zprávě mluvčí hejtmanství David Šíma.

Cyklostezka povede v místě nynější železniční dráhy, která po plánované přeložce související s modernizací trati Praha – Kladno bude nevyužitá. Bude třeba ale využít i některé pozemky podél ní.

„My jako iniciátor projektu se ve smlouvě s Prahou zavazujeme ze svého rozpočtu finančně a organizačně zajistit zpracování kompletní projektové přípravy a následné provedení stavby,“ uvedl hejtmančin náměstek pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN). Závazky hlavního města podle něj spočívají v získání pozemků na pražském území a podíl na platbě za projekt a jeho uskutečnění. „V neposlední řadě také Praha převezme úsek na svém katastrálním území do vlastnictví a správy,“ doplnil Borecký.

Smlouvu zastupitelé projednají na nejbližším zasedání, které bude v září. Samotná stavba naváže na modernizaci železniční trati, podle informací z loňského prosince by budování cyklostezky mohlo začít v roce 2024 a má stát téměř 470 milionů korun. Nová trať mezi Kladnem a pražským letištěm by měla být v provozu v roce 2028.

ČTK
Česká tisková kancelář (ČTK) je národní tisková a informační agentura, jejímž posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat