Bloomberg Philanthropies podpoří výstavbu kvalitní cyklistické infrastruktury v deseti městech

Publikováno: 18. října. 2022, 2 min. čtení
Aktualizováno: 17. října. 2022
Publikováno: 18. října. 2022, 2 min. čtení
Aktualizováno: 17. října. 2022

Nadace bývalého starosty New Yorku Michaela Bloomberga oznámila start nadačního projektu, jehož výsledkem by měla být podpora výstavby kvalitní cyklistické infrastruktury v deseti městech z celého světa. Města nad 100 tisíc obyvatel mohou přihlášky do soutěže o grant posílat mezi 10. listopadem tohoto roku a 3. únorem 2023.

Nadace plánuje každému z deseti vybraných měst poskytnout mezi 400 tisíci a jedním milionem amerických dolarů (přibližně 10 až 25 milionů korun) na ambiciózní projekt, který by výrazně posouval k lepšímu cyklistickou infrastrukturu v daném městě.

Kromě samotné finanční injekce pak iniciativa přichází s možností konzultací projektu, edukace zástupců města v oblasti participace, sběru dat, a dalších možnostech posunu projektu k lepším výsledkům. V tomto ohledu je domluvena spolupráce s GDCI (Global Designing Cities Initiative), iniciativy zaměřené na propagaci a plánování přeměn městských ulic na místa přátelštější k obyvatelům.

„Proměna ulic na místa bezpečná pro své obyvatele napomůže omezení skleníkových plynů, zlepší celkový stav veřejného zdraví a vytvoří nové podnikatelské příležitosti. Aby toho ale bylo dosaženo, města musí vybudovat bezpečnější a více nízkoprahovou cyklistickou infrastrukturu. Nadace Bloomberg Philatropies jim s tím ráda pomůže,“ řekl při příležitosti představení iniciativy Michael Bloomberg, zakladatel nadace a 108. starosta New Yorku.

Vítězná města budou vybrána a představena na jaře 2023. Bude mezi nimi i některé z větších českých měst? Z českých měst by se mohla kvalifikovat Praha, Brno, Ostrava, Plzeň a Liberec. V případě možnosti kandidatury jednotlivých městských částí pak i Praha 4, 6, 8 nebo 10.

Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat