Středočeský kraj postupuje ve stavbě Labské cyklostezky

Publikováno: 28. prosince. 2022, 4 min. čtení
Autor: ČTK
Úvodní foto: Michal Horáček DA Čs, Wikimedia Commons, Labská stezka u Litoměřic
Publikováno: 28. prosince. 2022, 4 min. čtení
Autor: ČTK
Úvodní foto: Michal Horáček DA Čs, Wikimedia Commons, Labská stezka u Litoměřic

Středočeský kraj chce do tří let dostavět dva úseky Labské cyklostezky z Kolína do Poděbrad. Krajští radní 15. prosince schválili jejich zařazení do zásobníku stavebních akcí. Kraj zároveň začátkem prosince zprovoznil nový úsek téže stezky mezi Mělníkem a Kly.

Plánovaný úsek Poděbrady - Kolín

Předpokládané náklady na stavbu dvou úseků z Kolína do Pňova-Předhradí a odtud do Poděbrad o celkové délce 17,5 kilometru jsou zhruba 148,5 milionu korun. Kraj bude usilovat o evropské dotace nebo příspěvek ze Státního fondu dopravní infrastruktury, informoval ČTK mluvčí hejtmanství David Šíma.

„Budování stezek přesně zapadá do naší strategie, kdy kraj investuje především do rozvoje dálkových páteřních cyklotras, které se napojují do dalších krajů. V tomto případě jde o cyklotrasu číslo 2,“ uvedl radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN). Z Kolína do Poděbrad se nyní cyklisté dostanou pouze po silnici I/38, po které denně projede přes 14.700 aut, z toho téměř 3140 nákladních.

Úsek z Kolína do Pňova-Předhradí dlouhý 10,4 kilometru by měl vyjít na víc než 88 milionů korun. Část z Pňova-Předhradí do Poděbrad o délce přes sedm kilometrů má stát 60,3 milionu korun. Oba by měly být hotové ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Otevřený úsek Mělník - Kly

Středočeský kraj dobudoval mezi Mělníkem a Kly další úsek Labské cyklostezky začátkem prosince 2022. Náklady na stavbu zhruba jeden kilometr dlouhé trasy včetně příslušenství přesáhly deset milionů korun, většinu částky hejtmanství pokryje z evropské dotace.

„Důležitost této stavby není v její délce, ale v tom, že se jednalo o poslední, právně velmi komplikovaný úsek, díky jehož dokončení jsme na Mělnicku získali ucelený úsek Labské cyklostezky v délce takřka 15 km od obce Kly až na hranice Středočeského kraje,“ řekl krajský radní Borecký.

Cyklostezka má asfaltový povrch a je udělaná tak, aby snesla i zatížení technikou, kterou Povodí Labe používá při údržbě koryta řeky. Propojuje úsek vedoucí z obce Kly postavený krajem v roce 2017 a stezku končící u mělnického cukrovaru, kterou postavilo v roce 2020 město. „Součástí je i odpočinkové místo s altánem, včetně laviček, odpadkového koše a cyklostojanů na kola,“ popsal vedoucí krajského odboru veřejné mobility Petr Matura.

Labská stezka ve Středočeském kraji

Středočeský kraj buduje Labskou cyklostezku postupně. Další části mezi Kostelcem nad Labem a Kozly a části směrem k Tuhani se mají začít stavět na jaře příštího roku. „Po vypořádání majetkoprávních vztahů v dalším úseku mezi obcí Tuhaň a Kly a cyklostezky mezi Nymburkem, Lysou nad Labem a Čelákovicemi vznikne souvislé propojení Labské cyklostezky od Poděbrad až na hranici Středočeského kraje k Horním Počaplům pod Mělníkem,“ uvedl mluvčí.

V regionu zůstane k dokončení úsek od hranice kraje, od Týnce nad Labem ke Kolínu, kde se zpracovává studie proveditelnosti. Propojením Kolína a Poděbrad po levém břehu Labe má vzniknout souvislá cyklostezka na území celého kraje. Její dokončení radní Borecký předpokládá do konce roku 2026.

Labská stezka vede podél Labe od pramene v Krkonoších k ústí do Severního moře v Cuxhavenu v Německu.

ČTK
Česká tisková kancelář (ČTK) je národní tisková a informační agentura, jejímž posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů.

Jan Fiala 28. 12. 2022, 10:07

Pod Mělníkem se podle vody projet prakticky nedá. Z ulice Rybáře jsou k cestičce podle vody nebezpečné schody. Technicky to realizovatelné je, rampou.
Jinak je nutné vystoupat 50m nahoru do města.

Jenda 28. 12. 2022, 17:01

> Z Kolína do Poděbrad se nyní cyklisté dostanou pouze po silnici I/38, po které denně projede přes 14.700 aut, z toho téměř 3140 nákladních.

To platí jenom pro část Kolína a část Poděbrad, ne? Já jel z Poděbrad podél Labe a Cidliny do Libice nad Cidlinou a pak přes Velký Osek do Kolína. Ani mi nepřijde že by to bylo nějaké delší nebo do kopce. Mírný problém je velký provoz chodců na úzké stezce kolem Labe v Poděbradech, ale to tady asi pak bude taky.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat