Benešov přidá sdílená kola i cyklostojany

Publikováno: 07. února. 2024, 3 min. čtení
Úvodní foto: Atelier VAS
Publikováno: 07. února. 2024, 3 min. čtení
Úvodní foto: Atelier VAS

Benešov v roce 2024 chystá další zatraktivnění udržitelných způsobů dopravy. Zvyšuje rozpočet na provoz MHD, podporuje pěší chůzi a také cyklodopravu.

Město má od roku 2021 nový generel dopravy, na jehož základě postupně zlepšuje podmínky pro udržitelnou dopravu.

Nové cyklostojany

Benešov ještě před začátkem školního roku 2023/2024 apeloval na rodiče, ať zkusí děti do školy dopravovat i jinak než autem. Místní se však ozvali, že u některých škol i jinde po městě chybí stojany, a tak nemají kolo kde bezpečně zaparkovat. Pracovní skupina pro udržitelnou mobilitu proto ve spolupráci s městským architektem Lubošem Klabíkem a místostarostou Jakubem Hostkem (Benešov pro život) inicialova přidání nových stojanů.

Cyklostojanů po městě přibylo a přibývá celkově 30. Jsou umístěny budov škol, města či poblíž sportovišť. Půjde například o Piaristickou kolej, MUD, KD Karlov, radnici nebo poštu, doplnil Hostek.

„Možnost bezpečně kolo odložit vnímám jako základ městské cyklistiky, navýšením počtu stojanů proto chceme Benešáky povzbudit, aby po Benešově jezdili na kole víc, než doposud,“ dodal místostarosta.

Více sdílených kol

Město na sezónu 2024 plánuje rozšířit počet sdílených kol z 50 a 80 a navýšit počet oficiálních stanovišť. Dojde tak k napojení nových lokalit, kterými budou Mariánovice nebo lokality „Na Bejkárně“.

Vzhledem k tomu, že je Benešov členem spolku Partnerství pro městskou mobilitu, chce se pracovní skupina zapojit i do projektu Cyklovize 2030. Jeho ambicí je sestavení mapy bezpečných dopravních cest vhodných pro cyklisty napříč celou zemí a zároveň propojení jednotlivých obcí s rozšířenou působností (ORP).

„Cílem je zatraktivnit udržitelnou mobilitu tak, aby byla vítaným a preferovaným způsobem pohybu po městě. A auta zůstala na krátké cesty zaparkovaná doma,“ uvedla radnice. „Vedení města, zapojené odbory i jednotliví zaměstnanci úřadu však kontinuálně pracují na tom, aby v Benešově fungovalo více dopravních módů a obyvatelé tak mohli svobodně volit, jak se budou po městě pohybovat.“

 

 

 

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Přidej komentář

komentář

Pravidla diskuze, Ochrana osobních údajů

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat