Pelhřimov otevřel svou nejdelší cyklostezku, vede podél řeky Bělá

Publikováno: 28. dubna. 2024, 3 min. čtení
Úvodní foto: Město Pelhřimov
Publikováno: 28. dubna. 2024, 3 min. čtení
Úvodní foto: Město Pelhřimov

Pelhřimov 13. dubna slavnostně otevřel novou stezku pro pěší a cyklisty k obci Pavlov. Vybudoval ji z větší části díky dotacím za více než 64 milionů korun. Asfaltová stezka je vhodná i pro bruslaře, vede podél řeky Bělá a je alternativní trasou k frekventované silnici na Rynárec. Je dlouhá 3,4 kilometru.

Součástí dubnového slavnostního otevření cyklostezky bylo také žehnání výklenkové kapličky, která u ni stojí. Kaplička není novostavbou. Stávala původně v areálu soukromé firmy, která o drobnou církevní stavbu neměla zájem, a tak ji darovala městu. Stavební firmě se podařilo kapličku přemístit k stezce tak, aby byla veřejně přístupná.

Pelhřimov se podle místostarosty Zdeňka Jaroše (TOP 09) věnuje budování cyklostezek a cyklotras dlouhodobě. Kromě úseku na Rynárec byla loni otevřená rekreační stezka kolem rybníku Stráž. Společně s celou úpravou rekreačního areálu u rybníka stála město takřka 37 milionů korun, hrazená byla také částečně z dotací. Zároveň město loni zprovoznilo cyklotrasu do Skrýšova. „A ještě bude jedna část směrem na Lhotku, vlastně od vokovské silnice směrem na průmyslovou zónu. Tam bychom to rádi propojili, je to asi 500 metrů,“ dodal Jaroš.

Chybí propojení přes město i obousměrky

David Švec, molekulární biolog, propagátor cyklodopravy a také nezávislý kandidát za TOP 09 v Pelhřimově pro iDnes.cz zlepšení pochválil: „Z původní totální ignorace mikromobility jsme se posunuli významně. Jak sportovně-relaxační okruh u Stráže, tak propojování míst v okolí Pelhřimova lze jedině pochválit. Směr na Rynárec je myslím nejdůležitější pro výlety i dopravu do práce, do školy mimo automobilový provoz,“ chválí Švec.

Švec přesto však stále vidí rezervy. Chybí mu například kvalitnější propojení pro cyklisty přes město. „Také máme po městě stále dosti zbytečných formálních zákazů vjezdu – například i koloběžkám u škol. Je i dost jednosměrek, které však mohou být pro cyklisty obousměrné. Město má od minulého roku novou koncepci rozvoje mikromobility, tak snad se jí bude držet,“ věří Švec.

Radnice před několika dny informovala o zavedení jednosměrek v ulicích Solní a Tylova, které tvoří okruh historického jádra. Pro lidi na kole zůstanou prostupné obousměrně.

Komentáře k článku

Miroslav Michalec 28. 4. 2024, 22:39

To si dělají legraci? 3,4 km cyklostezky za 64 milionů? Tj. cca 10 až 15 minut na kole ????

Bob 1. 5. 2024, 23:11

@Miroslav Michalec: Proč ne, když můžou stavět 1 km silnice za 100 milionů.

komentář

Pravidla diskuze, Ochrana osobních údajů

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat