Sdílená růžová kola se rozjela po Žďáru

Publikováno: 02. května. 2024, 3 min. čtení
Aktualizováno: 03. května. 2024
Úvodní foto: Žďár nad Sázavou
Publikováno: 02. května. 2024, 3 min. čtení
Aktualizováno: 03. května. 2024
Úvodní foto: Žďár nad Sázavou

Se začátkem května se spustil nový systém sdílených kol na Vysočině. Ten zde ve spolupráci s městem rozjíždí Rekola. Kromě 50 klasických růžových kol mají místní k dispozici i 10 elektrokol. Rekola se tak po několika letech od prvních experimentů vrací i ke kolům s elektromotorem.

Projekt sdílených kol vyjde město na zhruba milion korun. Žďár nad Sázavou poskytne prostřednictvím společnosti Rekola cyklistům na klasických kolech první půlhodinu každé jízdy zdarma, další půlhodina je za 15 korun. Provoz elektrokola vyjde zájemce na 1,50 Kč za minutu. Sdílená kola budou v provozu po celou sezónu.

„Jsme rádi, že Žďárákům i přespolním můžeme nabídnout sdílená kola. Už nějakou dobu pracujeme na tom, aby se mohli cyklisté po městě pohybovat bezpečně a nemuseli jezdit v hustém silničním provozu. Řadu vhodných chodníků jsme proto proměnili na společné stezky pro chodce a cyklisty, v rámci různých projektů myslíme i na cyklostezky. Věříme, že se podaří dostat spoustu lidí do sedel,“ shrnul žďárský starosta Martin Mrkos (STAN).

Parkování jen ve stanicích

Parkování sdílených kole je možné v přibližně 30 lokacích po celém městě. Seznam všech stanovišť lze nalézt na stránce Rekol. Samotnou výpůjčku pak lze provést přes aplikaci Rekol pro iOS nebo Android, případně přes webové rozhraní. K půjčení je třeba mít platební kartu.

„Máme velkou radost, že se náš růžový bikesharing rozšířil do dalšího města a věříme, že zdejším obyvatelům i návštěvníkům přinese spoustu radosti. Každou jízdou na kole totiž měníme naše města k lepšímu,” uvedl Vítek Ježek, zakladatel společnosti Rekola.

Po Krnově a Prostějově se tak Žďár nad Sázavou stává dalším z měst, kam se v poslední době sdílená růžová kola společnosti Rekola rozšiřují.

Žďár na kole

Žďár nad Sázavou zároveň přináší web s mapou cyklistické infrastruktury i s dalšími informacemi o možnostech pohybu Žďárem na kole. Více na stránce cyklo.zdarns.cz.

Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

Přidej komentář

komentář

Pravidla diskuze, Ochrana osobních údajů

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat