Zloděj ukradl nákladní kolo se spícími dětmi

Publikováno: 07. února. 2010, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. ledna. 2021

foto www.christianiabikes.com,,Velmi překvapený musel být zloděj, který ukradl nákladní kolo před jedním obchodem v Kodani. Kdosi jej zaparkoval před obchodem a šel nakupovat. Když vyšel ven, bylo pryč. Zloděj na něj naskočil a odjel. Korba byla zakrytá stříškou. Teprve, když se zloděj podíval dovnitř, zjistil, že kromě kola odvezl také tři spící děti ve věku jednoho, čtyř a sedmi let.“ Příběh, který jsme přeložili z Copenhagenize, naznačuje, v jak jiném světě Dánové žijí.

5.1.2010

Zloděj ukradl nákladní kolo se třemi spícími dětmi

Velmi překvapený musel být zloděj, který ukradl nákladní kolo před jedním obchodem v Kodani. Kdosi jej zaparkoval kolo před obchodem a šel nakupovat. Když vyšel ven, bylo pryč.

Zloděj na něj naskočil a odjel. Korba byla zakrytá stříškou. Teprve, když se zloděj podíval dovnitř, zjistil, že kromě kola odvezl také tři spící děti ve věku jednoho, čtyř a sedmi let.

Takhle si to úplně nepředstavoval. Jakmile o tom byla informována policie, nasadila do pátrání všechny dostupné síly.

Když jsme se ženou viděli v televizi zprávu o ukradeném kole, první, co mě napadlo bylo, že zloděj na děti bezpochyby přijde a bezpečně je vrátí. A skutečně, jakmile to zjistil, schoval zloděj kolo v průjezdu a vyptal se sedmiletého dítěte, kde bydlí. Potom je doprovodil domů, předal sousedům a byl zatčen.

,,Zloděj dovedl děti do jejich domova v Ågade, jednal tedy po jejich nalezení vcelku zodpovědně,“ sdělil Mads Firlings z kodaňské policie. Dětem se nic nestalo.

Zloděj je nyní obviněn z krádeže kola, za kterou mu hrozí pokuta 1400 dánských korun (asi 5000 Kč).

Čas od času se tu stává, že zloděj ukradne automobil i s dítětem spícím v sedačce. Je pravidlem, že zloděj vždy nakonec udělá správnou věc.

Nechat děti spát v nákladním kole či v kočárku, zatímco rodiče nakupují nebo jdou do kavárny, je tady naprosto normální věc a je to něco, o čem zahraniční novináři v souvislosti s Kodaní vždycky mluví. Jsou šokovaní, že to tak děláme a že je tu tak bezpečno, že to dělat můžeme.

Ve školkách v Dánsku se po obědě spí venku. Má dcera Lulu-Sophia tak odpočívá každý den, i při teplotách pod nulou, dobře oblečená a zabalená do teplé přikrývky.

V roce 1997 byla v New Yorku zatčena dánská žena za to, že nechala stát kočárek s dítětem před kavárnou. Událost způsobila povyk na obou stranách oceánu. Zatímco newyorčané nemohli pochopit, jak mohla matka svému dítěti něco takového udělat, dánové nerozuměli tomu, v čem je problém a jak může město vůbec napadnout chtít odebrat matce její dítě.

Takže pánové, když kradete nákladní kola, vždycky se nejdřív podívejte dovnitř!

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat