Velká jarní cyklojízda, soutěž v ulicích Prahy i Kráska a bicykl

Publikováno: 21. dubna. 2011, 1 min. čtení
Aktualizováno: 16. března. 2012
Autor: Hynek Hanke

Již za týden, ve čtvrtek 28.4., v 18:00, vyjede tradičně z náměstí Jiřího z Poděbrad Velká jarní cyklojízda, letos s tématem: Zaměstnanci, zaměstnankyně, šéfové, pojeďte do práce na kole! Těšíme se na zahrádkáře s hráběmi, bankéře v obleku nebo třeba malíře se štětci. Velkou cyklojízdou totiž začíná měsíc trvající soutěž Do práce na kole, která se bude odehrávat přímo v ulicích Prahy. Do soutěže staví tými již více jak šedesát firem, jen Česká národní banka postavila 7 týmů. Registrace jsou stále ještě otevřeny. A aby toho nebylo málo, zveme vás již v úterý 26. večer do Světozoru na promítání britsko-německého dokumentárního filmu Kráska a bicykl.





Hynek Hanke
První šéfredaktor tohoto online magazínu (tehdy ještě pod názvem Prahou na kole). V redakci působil mezi lety 2008 a 2011.

JacquesClouseau 23. 4. 2011, 11:42

"Těšíme se na zahrádkáře s hráběmi..." to už si opravdu děláte srandu. Člověk s hráběmi na kole je pro ostatní na silnici stejně příjemný a bezpečná jako řidič s neoznačenou třímetrouvou tyčí čouhající z nedovřeného kufru.

Hynek Hanke 25. 4. 2011, 12:02

Pokud neumíte připevnit hrábě na kolo tak, aby nikam nepřesahovaly a nikoho neohrožovaly, doporučuji vám například návod k převážení věcí na kole v příručce Jak na to na tomto serveru. S automobilem a třímetrovou tyčí je to obdobné.

Matka 25. 4. 2011, 18:33

H.H. Připevnit hrábě na kolo uměly tetky na kopanicích už v minulém století. Já ovšem nechápu, k čemu je dobré připevňovat hrábě na kolo při pražské cyklojízdě po městě? Má to nějaký hlubší smysl?

Vik tor 26. 4. 2011, 00:20

Ano, má to samozřejmě hlubší smysl. Cyklojízdy jsou poloilegální prudičské akce při kterých jde o to porušit co nejvíc předpisů a naštvat překážením co největší množství lidí, rizikové chování je vítáno.
Proto zvou jezdce s hráběmi - takové hrábě napříč na řidítkách zaberou mnohem víc místa a pomohou v nasírání ostatních lidí co se v provozu snaží chovat slušně a naivně totéž čekají od druhých. Zvlášť otrlí jedinci mohou vzít kosu.

No dobře - tak ne, jenom hloupě žvaněj a zastírají takové drobnosti jako že tu akci zas až tak moc neohlásili ...

Hynek Hanke 26. 4. 2011, 10:37

Hrábě napříč na řídítka, ten pan Viktor má ale nápady ;)

Jinak cyklojízda je podle našich informací povolená. Ta podzimní měla dokonce i záštitu ministra dopravy, který se jí osobně zůčastnil. Vůči řidičům to není o nic víc omezující než třeba maraton či jiné pražské akce. A to hodně souvisí s tím, jakou důležitost člověk klade na neomezený pohyb automobilů a jakou na jiné městské funkce. Přeci jen zdržení řidičů cyklojízdou je na rozdíl od maratonu v rámci minut.

Dále ale nemíním na podobné provokace odpovídat a radím ostatním čtenářům, aby to také nedělali. Diskuse pak budou mít větší kvalitu.

Vratislav Filler 26. 4. 2011, 10:41

Czklojízda má všechna razítka včetně zvláštního užívání komunikace. Právě jsem ten papír viděl.

Matka 26. 4. 2011, 11:43

VF: Tak to je dobrá zpráva, řidiči budou informování, zasahovat bude policie nikoliv špuntaři a komplikace budou co nejmenší. Tak už jen popřeji, aby se účastníci těmi hráběmi vzájemně nepotloukli. Šťasnou jízdu!
HH:omlouvám se převelice, že jsem vaši výzvy k mlčení neuposlechla:-)) Snad jsem Vás tím nijak významně neurazila.

PavelM 27. 4. 2011, 13:46

Viktor: Ja vezl na kole zatim jen křovinořez, ale myslim že s normalni kosou je ještě menší problém než s hráběmi.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat