Sněhové zpravodajství

Publikováno: 11. prosince. 2012, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021
Publikováno: 11. prosince. 2012, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021

Praha byla zasypána sněhem a řada „letních“ průjezdů je nyní obtížná nebo až nemožná. Přesto, až dojde na údržbu, nebo až sníh trochu sleze, můžeme zjistit, že řada cest, u kterých bychom to nepředpokládali, je v zimě sjízdná. Zahajuji proto nepravidelnou rubriku sněhového zpravodajství, ve které se můžeme informovat o průjezdnosti konkrétních míst v Praze. V mapě máme novou značku „zimní omezení,“ kam se budu snažit umisťovat informace, které mají tendenci nějakou dobu vydržet.

Na „mapu uzavírek“ se můžete podívat pomocí tohoto odkazu

Zpráva z mé dnešní cesty Jižní Město – Žižkov dnes:

  • Sídliště Jižní Město, vedlejší ulice ujetý sníh, pod ním asfalt, sjízdné v kolejích
  • Jižní Město – Spořilov, hlavní ulice (Türkova): Rozbředlý sníh, mírně cákavý, sjízdné bez problému
  • Spořilov, Senohrabská: Rozbředlý sníh, sjízdné bez problémů
  • Chodovská, Bohdalecká, U Slávie: Mokrá až rozbředlý sníh, překvapivě slabý provoz. Chodník podél Chodovské neupravený.
  • Vršovice – Žižkov: Hlavní ulice rozbředlý sníh, místy mokrá břečka, sjízdné bez problémů. Vedlejší ulice ujetý sníh nebo břečka.

A v jakém stavu je právě dnes vaše obvyklá trasa?Pište do komentářů, trvalejší stav (typu „stezka AXX v úseku A-B se v zimě neudržuje“) zanesu do mapy.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Zacyklení 11. 12. 2012, 09:31

Stromovka: cesty jsou protažené, nesypané, sjízdné sníženou rychlostí, jen pozor na místy udusaný sníh.
A2 Troja (Císařský ostrov - most Barikádníků): Neupravená, sjízdná v kolejích od aut kolem loděnice. Od loděnice k mostu Barikádníků je cesta jen vychozená, stopy jsou namrzlé, pod sněhem místy křupavý led. Výhodné je jet po sněhu (asi 3 cm) mimo stopy.

Přemysl 11. 12. 2012, 10:49

Vinohrady - Dejvice
Riegrovy sady: po deváté čerstvě protažené, nesypané. Sjezd kolmý na italskou neprotažený - vrstva místy ušlapaného sněhu, pomalu sjízdné.
Silnice v centru mokré, ale sjizdné (na kostkách patřičná rychlost a žádné prudké pohyby).
Chodník na Dvořákově nábřeží lehce protažený a posypaný.
Letná: strmý výjezd doleva od Čechova mostu neupravený, nahoru nesjízdný. Dolů to někdo s pořádným vzorkem slidoval :) Hlavní stezka na letné protažená.
Hlavní silnice v Dejvicích mokré, vedlejší břečka.

Jirka 11. 12. 2012, 12:58

Most přes Chotkovu hodně namrzá a i když je všude sucho, tak tam je v zimě námraza a jezdím krokem.
Jinak nějakou obecnější tendenci jsem na trase Střešovice - Florenc zatím neobjevil, protože jsem pokaždé doposud jel po čerstvém nasněžení, kdy teda nebyly protaženy ani silnice.

Rostislav Adam 11. 12. 2012, 13:57

Asi to nikoho nepřekvapí, ale přesto to sem dám. V tuto dobu určitě není průjezdná ulice Pod Havránkou, respektive její stoupající panelový úsek.

Andy 11. 12. 2012, 20:51

Vršovická směrem do centra průjezdná, rozbředlý sníh, krajnice a cyklopruh odklizeny částečně, nebo vůbec. Jízda možná jen dále od krajnice, tedy blízko pruhu pro auta, nebo místy přímo v něm. Auta mohou cyklistu na většině trasy předjíždět bez většího problému.

To samé platí směrem od centra na těchto ulicích (silnice):
Rohanské nábřeží, Českomoravská, Poděbradská

Karlín po Sokolovské průjezdný bez problému.

Centrum OK, ale nebyl jsem všude :-)

Nikde jsem nenarazil na ledovku. Ale buďte opatrní a jeďte pomalu. Někdy začne kolo tancovat na zmrzlém útvaru sněhu u krajnice a může být ve větší rychlosti neovladatelné!!! Bez širokého pláště s hrubým vzorkem to na silnici ani nezkoušejte!

Počítejte, že cesta zabere cca 2x více času.

Terka 12. 12. 2012, 07:54

Cyklostezka podél Rokytky v úseku Vysočanská - Hloubětín sjízdná s velkou opatrností. Podklad byl večer zmrzlý, rozdupaný na něm ušlapaný prašan. Občas překvapí nějaká ledová boule.Ulice v Hloubětíně a na Rajské zahradě protažené, chodníky z většiny taky, zůstává však často tenká namrzlá vrstva.
Chodníky v Holešovicích v okolí Ortenova náměstí se pomalu odklízejí, silnice protažené, ale místy kluzká břečka. Libeňský most sjízdný velmi obtížně. Chodníky (s povolenou jízdou cyklistů) pokryté zmrzlým rozdupaným sněholedem. Silnice odklizené jen po sjezd, slepá část u Palmovky ledovatá, dá se to projet kolejema od aut.

strakus 12. 12. 2012, 08:08

Trasa Krč - centrum. Od přejezdu Vídeňská až po Krčské nádraží je udržována. Odtud k prvnímu fotbalovému hřišti je cyklostezka neudržována, ale je to v pohodě sjízdné. V místě, kde se napojují auta co jezdí na hřiště (začátek ulice Pálkařská), se vytvořila ledovka a je v celém tomto úseku (asi 200metrů), takže doporučuji nebrzdit:-) Až k Národnímu divadlu je cesta OK.

strakus 12. 12. 2012, 08:15

Pro případ, že byste někdo jel stejnou trasu (Krč-centrum), tak upozorňuji na zapadlý kamion! přímo na začátku ulice Pálkařská. Sotva se tam člověk protáhne...foto mám k dispozici

Jiří 12. 12. 2012, 08:37

Pokud je tam neprůjezdno, řidič u kamionu není, tak se má volat linka 156, tedy Městskou policii. Píší to na svém webu.

strakus 12. 12. 2012, 09:28

Řidič byl na místě. Jeho tvrzení, že na linku 156 telefonoval, jsem neověřovala.

Zacyklení 12. 12. 2012, 10:17

A2 loděnice - most Barikádníků: stav dle Epa. (Už včera večer.)
Stromovka (včera večer): cesty protažené, některé posypané (štěrk). Až na asfalt protažena stoupající část k nadjezdu bývalé vlečky u císařského mlýnu na straně Stromovky. Sjízdnost perfektní.

Epo 12. 12. 2012, 10:46

A28 Bohnice - Zámky = protaženo, posypáno, vyčištěno; silnice je mokrá, ale namrzlé to není

7 (už to není A2?) Zámky - Klecánky = nová stezka je hotová (kromě napojení na současnou u Dynamitky), projetá, ale jsou tam zmrazky a místa s ledem. Opatrně to jde bez problému a tamní to už (podle stop) vědí :-)

A2 Zámky - Podhoří = projeté a prosolené, takže humus; naštěstí vrstva kaše není moc silná
A2 Zámky - ZOO - most Barikádníků = protažené, resp. vyjeté koleje, naštěstí neposypané, občas náledí, ale jede to tam bez problémů :-)
A2 Povltavská = cyklopruh je "zasviněný" zbytky sněhu a prachu ze silnice, šíře je tím zredukovaná tak na cca polovinu. Chtělo by to odklidit... protisměr za plotem ušlapaný
A2 ústí Rokytky - Karlín = uježděné, občas led, ale bez problému...

Ráno to byla na kole paráda, uvidíme, co večer...

Tomáš 12. 12. 2012, 10:49

Trasa Jana Masaryka - Celetná
Silnice na Vinohradech v pohodě průjezdný (včetně vedlejších), chodníky klouzavý - ale po těch se nejezdí .) Okolí Muzea víceméně protažený, přesto tam je částečná ledovka (jezdim zadem Škrétovou a pak podchodem). Největší nebezpečí jsou kočičí hlavy v centru (Příkopy, Ovocnej trh a podobně), na kterejch se často drží led/udupanej sníh. Ale jezdit se po nich dá...

Vratislav Filler 12. 12. 2012, 11:03

Děkuji za došlé zprávy, zaznačil jsem do mapy. Kdyžtak se podívejte, jestli je to tam napsané správně: http://mapa.prahounakole.cz/?zoom=12&lat=50.08836&lon=14.45032&layers=000BFFFFFFTFT

Epo 12. 12. 2012, 11:37

VF: jeste bych prosil do mapy ten vyjezd ze Zamku do Bohnic po A28 zelenou vlocku - tam je to upravene a sjezd byl bezpecny. Vecer uvidim, jestli to tam bude namrzat nebo ne, ale podle me to tam TSK udrzuje kvuli mestakum z utulku a pravidelne bus lince, takze OK. Diky :-)

Lei 12. 12. 2012, 13:22

Ruzyně - Celetná:
Ruzyňská, Libocká - mokrá, víceméně bez břečky

průjezd kolem Libockého rybníka a zahrádkami - uježděný sníh, bez omezení sjízdné; výjezd od ul. Nad Stanicí bez větších potíží, s kopce s opatrností

Nad Stanicí - mokré koleje s mírnou vrstvičkou břečky, mezi kolejemi břečkoviště

Kladenská, Na Dlouhém lánu - mírná vrstvička břečky, místy uprostřed vozovky silnější ("koleje"), s vyšší opatrností slušně sjízdné; všude samozřejmě velký problém v pravoúhlých zatáčkách (aspoň tedy pro hladké pláště)

U Dráhy - uježděný, místy rozbředlý sníh, klouzavé, s větší opatrností se dá i s kopce

Glinkova - koleje, s kopce (tj. v protisměru) lepší chodník, který je i posypaný

Generála Píky - mokrý asfalt

Dejvice - tenká břečka, občas ujetý sníh, stejně se tam moc rychle nedá jet, takže víceméně normální, navíc u metra Hradčanská posypáno

Pelléova - cyklopruh nesjízdný

Letná - upravené, bez problému sjízdné; sjezd k řece posypaný, místy pod posypem led, pro dobré pláště snad sjízdné

Pařížská - mokrý asfalt

Ivoš 13. 12. 2012, 09:06

K tématu, ale obecněji,
V Praze se používá štěrkový posyp, konkrétně třeba na smíšených cyklostezkách, Stromovka, Podbaba kolem Vltavy ap. Před několika lety jsem za 5 dní 5x píchnul a vždy to byl ostrý kamínek ze štěrku. Pláště stop puncture nepomohly. Dnes už se štěrkovým posypům vyhýbám co to jde, ale stejně mám za zimu 3-5 defektů, zatímco za období od jara do podzimu 1-2. Doporučuji tedy uvádět typ posypu a zmiňovat i suché posypané chodníky.

A k tématu původnímu: cesta od Výstaviště na Náměstí republiky schůdná :-)

Epo 13. 12. 2012, 10:25

Update: Prosolili park u Libenskeho pristavu, takze je tam paradni morka brecka, co caka na vsechny strany a az ta sul prestane pusobit a prituhne, tak tam bude pekna ledovka...

S tim souvisi i upozorneni na sjezd kolem vrat usti Rokytky. V dolni casti je led, takze si davejte pozor pri sjezdu. Vcera vecer tam kolega jedouci prede mnou sel na zem a ja jsem si nakonec taky nechtene vystoupil... Kdyz se jede shora, tak ten led neni moc dobre videt a do smyku tam jde hned predni, takze se s tim pak uz neda moc delat...

Jinak zbytek A2 Zamky - Karlin je ve stejnem stavu jako vcera...

Andy 13. 12. 2012, 21:04

X430 chodníček podél Kbelské v úseku od křižovatky s Kolbenovou do křižovatky s Čakovickou je neodhrabaný a neposypaný (žádné překvapení) - vrstva ztvrdlého sněhu, průjezdný jen obtížně i pro zdatnější jezdce na horském kole. Docela jsem si máknul a příště na to peču. Navíc to docela klouže.

cobic 14. 12. 2012, 11:34

A26 ze včerejška na dnešek sjídná (jel jsem od Čuprovy po A43) A43 sjízdnější lépe než kdy jindy - sníh vyrovnal nerovnosti, je tvrdý a žádné bahno! To samé mezi Rabakovskou a Pražskou, krásně vyrovnané panelovky, doporučuju. Celá X231 také OK. Akorát Hvozdíková je mezi Zvonkovou a Jabloňovou jednosměrná (což je na mapě správně) ale auta tam parkují podélně po obou stranách, takže se docela prakticky využívá pravý široký chodník s nájezdem ze Zvonkové a docela nízkým obrubníkem, zato pěkným rozhledem do Jabloňové. Možná by stálo za to to do mapy vyznačit, protože narozdíl od jiných jednosměrek je tahle extrémně blbě průjezdná v protisměru, je dokopce a není z ní na hlavní vidět. Nejlepší řešení by byl samozřejmě cyklopruh namísto parkovacích stání.

Lei 14. 12. 2012, 11:50

Trasa Ruzyně-Celetná bez větších změn, kde byla trocha kašičky, už je víceméně asfalt, na mnoha místech tam, kde byla tenká ujetá vrstva sněhu, jsou asfaltové koleje.

Na trase Celetná-Ruzyně:

Cyklopruh Hradčanská-Prašný most minulé dny víceméně nepoužitelný, nebo jen na čáře, ale pomalu se "rozšiřuje".

Ořechovka jsou kombinace nejsou různějších povrchů, od asfaltu přes koleje po uježděný sníh (s vyjíždějícími se kolejemi). Vše bez větších problémů sjízdné, i když tam, kde se projíždějí koleje napůl (místy např. Cukrovarnická), nebezpečnější. Prudké stoupání Za Průsekem asi vysolené, nebo co, cyklochodník do Nového lesíka udupaný sníh, bez potíží. Nad Novým lesíkem poměrně široké koleje, vcelku ujde, jen v užších částech předjíždějí auta (řídká) poměrně těsně.

Epo 14. 12. 2012, 11:59

Jeste dodatek ke stavu vcera vecer:

park U Ceskych lodenic - prosolena brecka uz byla castecne odklizena (odtekla?), takze prujezd ok, kolo nezasoleno oproti ranu skoro vubec

u kanoistickeho arealu to zaclo namrzat ve vyjetych kolejich od aut
u privozu v Podhori led

nova stezka Zamky-Brnky (resp ul. Vltavska se to tam ted jmenuje) sucha, OK (je to sice uz mimo Prahu, ale z Klecan tudy pravidelne jezdi). Vyjezd do Brnek a prujezd tamnimi satelity (Premysleni) - ujezdeny snih, v kolejich misty led; "spojovacka" Premysleni - Dolni Chabry - ujezdeny snih, trochu to klouze
Dolni Chabry (Doksanska, U Vaclava, Citolibska) - posypano / posoleno, castecne odklizeno; Sporicka, Cimicka - posoleno, odklizeno;
Bohnice - hlavni ulice (Cimicka, Lodzska, Ustavni, K Pazderkam) - OK

Vratislav Filler 14. 12. 2012, 14:48

Sníh nám pomalu odtává, uvidíme, co s průjezdností udělá víkendová ledovka.
Čerstvě:
- A23/A230 Vršovická, cyklopruhy sjízdné při levém okraji, vpravo břečka, sníh, sajrajt (následek pouze solení a neprotahování) - podle plánu zimní údržby toto bude standard na všech cyklopruzích.
- A23 cyklostezka Sekaninova vysolená, protažené, sjízdná.
- Z centra sníh snad někam teleportovali, ale vlivem všelijakých trhů jsou pěší zóny plné úzkých profilů a průjezdné často pouze krokem.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Metro D: Nádraží Krč a cyklodoprava
Názory, Praha,

Metro D: Nádraží Krč a cyklodoprava

11. března. 2024, 3min. čtení5