Praha má na Žižkově dvě nové cykloobousměrky: Chlumova a Lupáčova

Publikováno: 27. května. 2021, 3 min. čtení
Aktualizováno: 20. října. 2021
Úvodní foto: Archie Liddell
Publikováno: 27. května. 2021, 3 min. čtení
Aktualizováno: 20. října. 2021
Úvodní foto: Archie Liddell

V Praze 3 proběhla realizace dvou cykloobousměrek na cyklotrase A421 spojující Karlín a Žižkov. Zkrátila a zjednodušila se tak cesta na jedné z nejpoužívanějších tras pro cyklodopravu v této městské části. Lidé tak snadněji projedou bočními ulicemi bez nutnosti objíždět blok či absolvovat vytížené hlavní komunikace.

Cykloobousměrka Chlumova

Chlumova ulice nyní jako cykloobousměrka umožňuje lidem na kole průjezd ze Žižkova přímo do Žižkovského tunelu nebo na Vítkovskou cyklostezku. Podle statistik magistrátu se tímto 120 metrů dlouhým úsekem v protisměru již před vznikem cykloobousměrky pohybovalo denně přibližně 200 cyklistů – například vedením kola po chodníku.

Cykloobousměrka je v úzké ulici ležící v zóně 30 vyznačena protisměrnými cyklopiktogramy. V křižovatkách s Koněvovou a Prokopovou je pro lidi na kole vyznačen krátký úsek červeného cyklopruhu. V průběhu ulice jsou také zřízeny výhybny.

Po dokončení rekonstrukce Koněvovy ulice navíc vznikne přejezd, který toto nové opatření plně naváže na Žižkovský tunel.

Cykloobousměrka Lupáčova

O pár set metrů dál v Žižkově najdeme na stejné cyklotrase další novou cykloobousměrku v ulici Lupáčova. Ta přirozeně navázala na v roce 2014 dokončený jižní úsek, který prochází kolem základní školy Lupáčova až k Táboritské ulici.

Lidé na kole tak nově nemusí Chelčického ulicí, která má hrubou dlažbu a prodlužuje průjezd o téměř sto metrů. Ve 150 metrů dlouhém úseku Lupáčovy byla cykloobousměrka provedena protisměrnými cyklopiktogramy zároveň se snížením rychlosti na 30 km/h.

Dlouhá historie

První diskuze o potenciální cykloobousměrce v Lupáčově proběhly už v roce 2010. K alespoň částečné realizaci došlo za kritiky tehdejšího vedení městské části o čtyři roky později – v roce 2014. V roce 2017 pak magistrát navrhl tehdejšímu vedení třetí městské části prodloužení tohoto úseku. To ale Rada Prahy 3 v čele s ODS zamítla.

Diskuzi k řešení průjezdu na této páteřní žižkovské cyklotrase otevřelo nové vedení městské části (TOP 09, STAN, Piráti a Zelení), které po diskuzích s policií a dalšími subjekty našlo řešení a opatření nechalo realizovat.

Praha 3 tak po letech stagnace s dvěma cykloobousměrkami získala letos čtyři nové. Kromě těchto „čerstvých“ v Lupáčově a Chlumově vznikly nedávno dvě cykloobousměrky v bloku kolem Biskupcovy, kde byla zavedena zóna 30. Jde o část Jeseniovy a Jilmové ulice.

Na webu Cyklisté sobě lze nalézt řadu dalších podnětů, které by opět zjednodušily průjezd touto částí města.

Zajímají Vás další pražské cykloobousměrky, cyklopruhy nebo cyklostezky, které mají tento rok vzniknout v Praze? Koukněte na náš přehled.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Michael 27. 5. 2021, 17:07

Klobouk dolů Praze 3, ty ulice jsou poměrově snad ještě užší než jednosměrky Ke Karlovu a Kateřinská na Praze 2, jejichž zobousměrnění osvícená radnice P2 spolu s Policií ČR dlouhodobě blokují z důvodu "bezpečnosti". Nevíte, jestli se situace nemá obrátit k lepšímu i na Dvojce?

Marek Turnovec 28. 5. 2021, 00:55

No jo, Praha 2, ta nemá snad dosud ani jednu cyklobousměrku. Hlavně že před pár lety někdo nakreslil pár zelených čar do mapy, nazval to "cyklogenerel", ale tím asi veškeré aktivity na Praze 2 skončily a nerealizovalo se od té doby nic...

prt 28. 5. 2021, 09:22

Praha 2 má cykloobousměrky jen tam, kde se to svezlo s MHD (Kateřinská a Korunní) - tedy kam se vejde v protisměru autobus (tramvaj), tam se vejde i kolo! Co na tom, že je kolo o víc než 2 m užší než bus ;o)

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Tři nové cykloobousměrky na Praze 6
Praha,

Tři nové cykloobousměrky na Praze 6

06. května. 2024, 5min. čtení6