Nový parkovací dům v Brandýse nabízí cykloboxy i stojany

Publikováno: 04. února. 2022, 3 min. čtení
Aktualizováno: 02. dubna. 2022
Úvodní foto: Twitter @StredoceskyK
Publikováno: 04. února. 2022, 3 min. čtení
Aktualizováno: 02. dubna. 2022
Úvodní foto: Twitter @StredoceskyK

U vlakového nádraží v Brandýse nad Labem byl 1. února 2022 otevřen nový P+R parkovací dům, nachází se v něm cykloboxy i stojany typu obráceného U.

Výstavba začala v roce 2020 na podzim. Podle radničního webu se jednalo o největší investiční akci města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav za rok 2021. Z celkových nákladů 140,3 milionu korun bylo 99,9 milionu tvořeno dotací Integrovaného regionálního operačního programu IROP.

Parkovací dům poskytuje úctyhodných 76 cykloboxů, parkování jednoho jízdního kola stojí 5 Kč na den. Kolo lze odstavit i ke stojanům typu obráceného U, jejich přesný počet ale neznáme. Místo pro kola je snímáno kamerou.

Parkovacích míst pro auta je zde 316, 6 z nich jsou místa vyhrazená pro elektromobily. K nabíjení aut slouží tři dobíjecí stanice. Kompletní ceník je k nalezení zde.

Podle starosty obce má P+R odlehčit zejména rezidentům v blízkém okolí a centru města, kde svá vozidla odstavují lidé směřující dále do Prahy vlakem nebo autobusem. Na otevření parkovacího domu budou navazovat další opatření pro dopravu v klidu, ale termín realizace ani jejich podoba ještě nejsou určené.

Mnoho kritiky

Parkovací dům kritizuje městská opozice i mnoho obyvatel. Například Pirátská strana Brandýs nad Labem kritizuje vysokou cenu (200 tisíc) za jedno parkovací místo i samotné umístění v centru města. Členové strany poukázali také na to, že z nádraží nejezdí žádné rychlé a páteřní spoje a vlak v kombinaci s autem tak v tomto případě není atraktivní alternativou k jízdě pouze autem.

Brandýs nad Labem-Stará Boleslav hospodaří se 450milionovým rozpočtem, na investiční akce uvolňuje v průměru 125 milionů korun ročně.

Další záchytná parkoviště P+R ve Středočeském kraji mají v následujících letech vzniknout v Zelenči-Mstěticích, Hostivici, Tuklatech, Čerčanech, Rudné, Líbeznici, Poříčanech, Světicích, Dubenci, Úvalech a Olbramovicích.

Zdeněk Novák 9. 2. 2022, 11:54
1
1

Takže náklady za stavbu se vrátí po cca 30 letech. Po započítání údržby a oprav nikdy. Při obsazenosti aut je to cca pro 400 lidí, ale většina z nich nebude z Brandýsa. Good job, Brandýs.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat