Ostrava na Frýdlantských mostech značí cyklopruhy

Publikováno: 07. června. 2022, 3 min. čtení
Úvodní foto: Jožka Laža (YT)
Publikováno: 07. června. 2022, 3 min. čtení
Úvodní foto: Jožka Laža (YT)

Na frekventované městské třídě 28. října v Ostravě budou do poloviny června dokončeny jízdní pruhy pro cyklisty. Vznikají v úseku Frýdlantských mostů a jejich cílem je pro cyklistickou dopravu bezpečněji propojit Moravskou Ostravu a centrum města. Magistrát chce na této poptávané trase v budoucnu zbudovat od aut dělenou stezku pro pěší a cyklisty. Zatím se rozhodl pro rychlejší kompromis v podobě změny dopravního značení.

„Práce na řešení úprav pro cyklisty jsme zahájili v roce 2020. Obdobně jako řada dalších vyspělých měst jsme chtěli aplikovat kroky k takovému rychlému řešení, které prostřednictvím nestavebních úprav podpoří cyklistickou dopravu ve městě. Hledání dohody s dotčenými subjekty zabralo dva roky, stále nejsme u konce, ale rozhodně je pozitivní, že jsme nalezli shodu na několika klíčových bodech a větší část trasy již můžeme uskutečnit,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Letos by měla být kompletně hotová trasa z centra města po vodárnu, teď se pracuje u Frýdlantských mostů. „Ačkoli řešení pro lidi na kolech, kterých aktuálně projede územím několik stovek denně, není zatím na 100 procent, je to určitě posun ke zvýšení jejich bezpečnosti. Zároveň jsou zachovány dva jízdní pruhy pro auta, které byly s ohledem na aktuální intenzitu dopravy a zajištění průjezdu integrovaných záchranných složek v místě nezbytné,“ doplnila náměstkyně.

Jak je vidět na videu výše, cyklistická integrace spočívá především ve vyznačení cyklopruhu, který je široký 1,25 metru. V klesání směrem z kopce cyklisté využijí cyklopiktogramy. Změna dopravního značení na mostech si vyžádá částku 3 miliony korun.

Část cyklopruhů na třídě přibyla už loni

První část úprav dopravního značení, které má zlepšit pohyb cyklistů, přibyla ve městě už loni. Obdobná opatření jsou v plánu i na nejproblematičtějším úseku trasy, kterým je Opavská ulice. Jde o velmi frekventovanou silnici s vyšší povolenou rychlostí. Navrženo je několik možných variant a změny nebudou možné bez drobných stavebních úprav. I kvůli opravě mostu přes řeku Odru je proto chce město uskutečnit až v příští roce.

Tik 8. 6. 2022, 01:04
4
2

Ja tomu uplne nerozumim, ale ta pruhovana nadhera na druhe fotce (odbocovaci, cyklo, pres nej zleva do odbocovaciho) pomaha bezpecnosti cyklistu a cyklistek jak presne ?
kdyby se tam nechaly pruhy, tak by to bylo na 1.5m predjizdeni, takhle bude mezi kolem a autem s bidou na ten bilej pruh.
Ale jak rikam - mozna tomu nerozumim

Kuba 8. 6. 2022, 09:17
2
1

Hezká ukázka infrastruktury proti cyklistům. Neděkujeme a neposíláme do Ostravy žádnou klíčenku.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat