Stezka podél Staroklánovické je již přístupná

Publikováno: 10. května. 2023, 3 min. čtení
Úvodní foto: Újezďák
Publikováno: 10. května. 2023, 3 min. čtení
Úvodní foto: Újezďák

K oficiálnímu otevření nové cyklostezky podél Staroklánovické mezi Újezdem nad Lesy a nádražím Praha – Klánovice zatím nedošlo, stavební práce ale dle situace na místě již dospěly do finále. Oficiální otevření je tak patrně na spadnutí.

600 metrů dlouhá stezka je významným lokálním spojením zpříjemňujícím pohyb po hlavní cyklotrase A500 mezi Újezdem nad Lesy a klánovickým nádražím. Stezka by tak měla především usnadnit dojížďku na místní nádraží, které je mimo jiné jako jedno z prvních v Praze vybaveno kapacitními krytými stojany i cykloboxy, dojížďka na vlak na kole je zde běžným standardem.

Nová širší stezka pro pěší a cyklisty je budována v místě původní zpevněné stezky pro pěší. Cyklistická doprava tímto koridorem byla doposud vedena pomocí cyklopiktokoridorů ve vozovce.

Nová cyklostezka je vedena podél Staroklánovické mezi ulicí Čentickou (která je cykloobousměrná) a křižovatkou Staroklánovické se Zájezdskou, odkud lze pokračovat dále v provozu zklidněnou ulicí se zónou 30 ke klánovickému nádraží.

Nová stezka s asfaltovým povrchem a zapuštěnými obrubníky je široká 3 metry. V úseku kolem propustku je z důvodu nedostatečného prostoru zúžena na 2,5 metru. Investorem akce je TSK (Technická správa komunikací), cena stezky přesáhla 15 milionů korun s DPH.

Původně bylo plánováno dokončení stavby v prosinci 2022. Výstavba tak oproti původnímu předpokladu nabrala mírné zpoždění.

Za zmínku stojí, že stezka evidentně myslí i na své okolí, jsou na ni vytvořeny nájezdy z bočních ulic, což u podobných stezek v Česku nebývá vždy standardem. Stejně tak sjezd na začátku Zájezdské díky svému vyústění umožňuje pokračovat jak Staroklánovickou, tak Zájezdskou.

Bohužel ale díky tomu zároveň stezka navádí i lidi pokračující ke klánovickému nádraží k připojení se do provozu (vzhledem ke křižovatce) na spíše méně přehledném úseku. Praxe ukáže, jak se toto řešení osvědčí, ale místní čtenář Městem na kole referuje, že z jeho pohledu lze předpokládat, že část lidí bude k nádraží ještě několik desítek metrů pokračovat po původním chodníku a do provozu Staroklánovické sjede až před první zástavbou na o něco přehlednějším místě.

Za fotografie a informace ke stezce děkujeme našemu čtenáři, který vystupuje pod přezdívkou Újezďák. Redakce identitu čtenáře zná.

Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

Komentáře k článku

Tomáš J 10. 5. 2023, 11:06

Kampak se poděla mapa Městem na kole? Z té statické se to těžce čte. :)

Martin Šnobr 10. 5. 2023, 11:22

Tomáši, omlouváme se, náš poskytovatel hostingu má technické problémy. Čekáme, až se mu je podaří vyřešit a potom mapa zas poběží. :-)

újezďák 10. 5. 2023, 12:40

Ano, to vyústění do křižovatky je skutečně poměrně nešťastné a navíc ten sjezd ze stezky je poměrně prudký, čili s malými cyklisty bych asi pokračoval směr nádraží, kde je takový místní " přírodní sjezd" těsně před zástabou ( pokud v něm neparkuje auto).
Zpoždění výstavby bylo údajně dáno " objevem " dalších sítí, které bylo nutno přeložit a pak do toho vlétla zima a v té prý nechtěli pokládat asfalt.
Údajně se má následně řešit celý ten prostor od současného konce stezky až k nádraží a to včetně parkovacích míst ( když už snad padla forma parkovacího domu místo kousku lesa proti restauraci Smolík) a mělo by dojít jen k rozšíření silnice a snad i k vytvoření parkoviště asi formkou kolmého stání za nástupištěm směr Kolín.
Mimochodem v článku zmíněná Zájezdská mi v rámci naší obce nic neříká :)

újezďák 10. 5. 2023, 12:55

add má poznámka Zájezdská , tak ji teď vidím na mapy.cz popravdě jsem o ní v životě neslyšel, pro nás to vždy byla Staroklánovická, to musí být nějaká novinka :) Nenašel jsem ji ani na seznamu ulic městské části ani na https://praha.online/ulice/

újezďák 10. 5. 2023, 13:06

aha tak záhada Zájezdské asi dořešena , tak to je zajimavé, Klánovice si ji přejmenovaly v lednu 2023 , pikatní na tom je, že valná většina toho co ukazuje mapa jako Zájezdskou je v katastru Újezd nad lesy :)

Jan Fiala 11. 5. 2023, 15:58

Ulice U Smolíka je pro cyklisty stále jednosměrná?

Martin Šnobr 13. 5. 2023, 16:25

@Jan Fiala – je to tak, zkuste poslat prosbu na vyznačení cykloobousměrky na úřad Újezdu nad Lesy. Když je tam zóna 30, v takto klidné ulici by to neměl být problém.

komentář

Pravidla diskuze, Ochrana osobních údajů

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat