Začala květnová výzva Do práce na kole, zahájení se zúčastnil ministr Kupka

Publikováno: 03. května. 2023, 4 min. čtení
Aktualizováno: 02. května. 2023
Úvodní foto: Marcela Juříčková
Publikováno: 03. května. 2023, 4 min. čtení
Aktualizováno: 02. května. 2023
Úvodní foto: Marcela Juříčková

Ve víc než 50 městech tento týden odstartovala květnová výzva Do práce na kole, pěšky nebo poklusem. Její účastníci cestují po celý měsíc do práce či do školy takzvaně bezmotorově, tedy pěšky, na kole, koloběžce či mají jiný „vlastní pohon“. Slavnostního zahájení se v úterý zúčastnil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Celorepubliková akce, kterou už 13 let pořádá spolek AutoMat (MNK je nezávislým projektem spolku, pozn. red.), má motivovat veřejnost k udržitelné dopravě a zlepšit ve městech podmínky pro cyklisty i pěší.

Letos se výzva konala i jeden týden v lednu, další se chystá v září. Do loňské květnové akce se zapojilo 24.700 lidí, letos by účastníků mohlo být víc. „Počet lidí, kteří využívají kolo jako dopravní prostředek, v posledních letech vzrostl. Roste i počet účastníků naší výzvy, kterou řada firem využívá jako zdravý a zábavný teambuilding a taky příležitost zlepšit zázemí např. pro ukládání kol,” říká Dominika Lenthárová, koordinátorka Květnové výzvy ze spolku AutoMat. „Hlásí se ale i jednotlivci, kteří buď chtějí s aktivní dopravou začít, nebo jako zkušení cyklisté poukázat na význam kol i chůze pro městské prostředí,” dodává. V tuto chvíli se do výzvy registrovalo 25 200 účastníků, přihlašování je prodlouženo do 7. května.

Smyslem výzvy je upozornit podle organizátorů na neúnosnou automobilovou dopravu ve městech. Registrovaní jednotlivci či firemní, rodinné nebo kamarádské týmy by měli své cesty zaznamenávat do systému. Hodnotit se bude pravidelnost cest účastníků, jelikož právě pravidelnost udržitelných cest je podle spolku zásadní pro fyzické i psychické zdraví i pro životní prostředí.

Výzvu odstartoval ministr dopravy Kupka

Měsíc trvající výzvu Do práce na kole zahájil první pracovní květnový den spolu s AutoMatem také ministr dopravy Martin Kupka. Stalo se tak na společné snídani, kterou pro účastníky a účastnice výzvy (nejen z ministerstva dopravy) připravil už tradičně spolek AutoMat.

„Cyklistické prostředí rozvíjíme z pohledu dopravních strategií, plánování, přípravy i financování bezpečné infrastruktury, do které šlo z rozpočtu SFDI za posledních dvacet let kolem 5,5 miliardy korun. Naše role je i v kampaních, které mají za cíl zlepšit bezpečnost a zvýšit ohleduplnost na silnicích,“ řekl ministr dopravy při zahájení.

Ke vzájemnému oboustrannému respektu na silnicích vyzývá nejen během května projekt Dám respekt organizovaný BESIP. „Ve spolupráci s iniciativou cyklisty Romana Kreuzigera apelujeme na to, abychom se vcítili do kůže ostatních účastníků provozu a vnímali dopravní situaci jejich očima. Motorista by měl například v obci dostatečně snížit rychlost a pozorně sledovat pohyb cyklistů v křižovatkách. Cyklisté na druhé straně mají mít kolo vybaveno odrazkami nebo reflexními prvky a za zhoršené viditelnosti vždy svítit vzadu i vpředu. Právě na tyto praktické otázky, znalost pravidel a dopravního značení cílí naše letošní road show kampaně,“ řekl vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

„Smyslem Květnové výzvy není lámat rekordy, ale pomoci se zamyslet nad vlastními dopravní stereotypy a zkusit to alespoň měsíc jinak. Ze zpětné vazby od účastníků vyplývá, že i po skončení akce většina z nich u aktivní dopravy ve vyšší či nižší míře zůstává,” dodává Dominika Lenthárová za spolek AutoMat.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat