V Kopřivnici by se na jaře mohl spustit systém sdílených kol

Publikováno: 14. února. 2024, 3 min. čtení
Úvodní foto: Dahoralka, Wikimedia
Publikováno: 14. února. 2024, 3 min. čtení
Úvodní foto: Dahoralka, Wikimedia

V Kopřivnici na Novojičínsku by na jaře mohl začít fungovat systém sdílených kol. Od dubna by lidé mohli využívat 75 kol společnost Nextbike, která službu provozuje i v dalších městech nejen v regionu. Návrhem na možné spuštění systému se v březnu budou zabývat zastupitelé, řekla počátkem února ČTK mluvčí radnice Lucie Macháčková.

Kola bude možné si vypůjčit a vrátit na 30 stanovištích. Prvních 15 minut z každé jízdy by měli mít cyklisté zdarma. „Stanoviště budou zejména před školami, sportovišti, obchody, v průmyslovém parku, na sídlištích a samozřejmě také v místních částech. Systém odkládání kol bude přísnější než u sdílených koloběžek před několika lety, takže by nemělo docházet k hromadění na místech, která k tomu nejsou určena,“ uvedl Jiří Štěpán z odboru rozvoje města.

Stanoviště navíc bude možné podle potřeby měnit. Letošní provoz by město chtělo mít jako zkušební, aby zjistilo, jaký bude o službu zájem. „Sdílená kola jsou skvělým nástrojem, jak se po městě pohybovat rychle, zdravě, ekologicky a nezávisle na jízdních řádech nebo omezených možnostech parkování. Ze zkušeností jiných měst víme, že je lidé využívají zejména na krátké vzdálenosti, například, když se chtějí dopravit na sportoviště,“ řekl Štěpán.

Právě proto by radnice prvních 15 minut každé jízdy chtěla hradit z městského rozpočtu. „Pro většinu uživatelů by tedy byla služba zcela bezplatná. Sazba za delší výpůjčku by pak měla být srovnatelná s cenou autobusové jízdenky,“ uvedl Štěpán.

Z nabídek na provozování sdílených kol si město vybralo společnost Nextbike, která má s provozem zkušenosti z více než 30 českých měst. Podle předběžných odhadů by měl stát zkušební provoz, včetně úhrady čtvrthodinových výpůjček, kolem milionu korun. „Jelikož do jednání se společností Nextbike vstoupila Kopřivnice společně s Novým Jičínem, podařilo se u provozovatele vyjednat výhodnější cenu,“ doplnila mluvčí. Sdílená kola fungují v řadě měst regionu, dlouhodobě například v Ostravě. Dále pak Ve Frýdku-Místku, Krnově, Hlučíně, Havířově nebo Opavě. Zmiňovaný Nový Jičín se zavedením sdílených kol koketoval již v roce 2019, kdy svou nabídku městu představila společnost Rekola.

Přidej komentář

komentář

Pravidla diskuze, Ochrana osobních údajů

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat