8 kroků, jak na školní cyklojízdu

Publikováno: 13. dubna. 2024, 5 min. čtení
Aktualizováno: 10. dubna. 2024
Úvodní foto: Matteo Saderis, Massa Marmocchi Milano
Publikováno: 13. dubna. 2024, 5 min. čtení
Aktualizováno: 10. dubna. 2024
Úvodní foto: Matteo Saderis, Massa Marmocchi Milano

Vyjmenovávat zde výhody dojíždění do školy na kole by bylo asi přesvědčování přesvědčených. Jdu tedy rovnou k věci a předkládám pár praktických tipů, které dal dohromady milánský spolek Massa Marmocchi na základě svých mnohaletých zkušeností s pořádáním školních cyklojízd. Doporučuje následující kroky…

1. Sestavte skupinu – Vyhledejte rodiče, kteří mají zájem jezdit s dětmi do školy na kole, a představte jim svůj záměr. Pro začátek stačí jen pár lidí. Můžete poslat výzvu přes třídní whatsappové skupiny nebo vytvořit informační leták, který se dá vyvěsit v okolí školy nebo poslat e-mailem.

2. Domluvte se se školou – Zjistěte, zda ve škole fungují nějaké tematické komise nebo zda se někteří učitelé zajímají o téma udržitelné dopravy či životního prostředí. Můžete se zeptat třídního učitele či učitelky vašich dětí nebo poslat e-mail s dotazem na vedení školy.

3. Shromážděte informace – Zkuste zmapovat, jak se děti do vaší školy dopravují a jaké mají jejich rodiny cyklistické návyky. Analýza potřeb vám pomůže při plánování trasy pro vaši cyklojízdu. Navrhněte, pokud možno s podporou vedení školy, vyplnění online dotazníku o cestování z domova do školy. Škola může odkaz na dotazník zařadit do newsletteru nebo vyvěsit na své webové stránky.

4. Uspořádejte plánovací schůzku – Zorganizujte setkání všech zainteresovaných rodičů a učitelů, kde na základě výsledků dotazníku navrhnete možné trasy pro ranní cyklojízdu. Můžete tak svůj záměr představit co nejvíce lidem a zároveň trasu naplánovat participativně. Nikdo nezná spádovou oblast školy lépe než místní rodiče.

5. Ověřte trasu sami na kole – Přímo ze sedla je snazší uvědomit si případné kritické situace a nebezpečná místa na trase. A ty chcete rozhodně odhalit dřív, než se v nich ocitnete ve skupině a s dětmi. Do kontrolní jízdy můžete zapojit i další rodiče-průkopníky. Jen mějte na paměti, že vybranou trasu – z místa setkání ke škole – je potřeba projet ráno, ve stejném čase, kdy tudy chcete jet s dětmi do školy. Tak se nejlépe simuluje, jak bude trasa vypadat během cyklojízdy.

6. Uspořádejte první cyklojízdu – Určete den v týdnu a frekvenci, s jakou chcete začít (např. každé pondělí nebo každý poslední pátek v měsíci apod.) a oznamte to všem rodinám ve škole. Můžete vyrobit informační leták (den, čas, místo srazu, trasa) a distribuovat ho přes whatsappové skupiny, školní mailing list, web a Facebook školy, nástěnky i osobním rozdáváním výtisků před školou.

7. Rozšiřte skupinu a jezděte pravidelně – Postupně zapojujte další děti a rodiče. Dbejte na to, abyste o vaší iniciativě informovali vždy co nejjednodušším a nejefektivnějším způsobem. Organizujte také podpůrné a zapojovací aktivity pro rodiny. Vytvořte mailing list zapojených rodičů a facebookovou skupinu pro zájemce.

8. Sbírejte informace a navrhujte změny – Vyhodnocujte, jak vaše cyklojízdy probíhají. Jaká trasa se osvědčila? Narážíte na nějaká kritická místa? Máte návrhy, které byste mohli předložit relevantním institucím? Když například vedení vaší obce předložíte dokument s informacemi a návrhy podepsaný školou, je to výborný první krok k účinným zásahům a zlepšení cyklistické infrastruktury ve vaší čtvrti. Můžete také navrhnout škole, aby prostřednictvím sdružení rodičů nebo školské rady vypracovala zprávu pro radnici o dojíždění do školy na kole.

Funguje to!

Nejbližší školu, kam pravidelně za pomoci spolku Massa Marmocchi jezdí děti na kole, mám doslova přes ulici. A protože jako freelancer pracuji z domova, vždy v uterý ráno nejprve slyším a pak i vidím peloton dětí a rodičů na kolech. Občas má někdo z nich reflexní vestu, nikdy ale nechybí muzika z velkého repráku, transparenty a vlajky Street for Kids. Kromě způsobu dojíždění do školy se tak každá ranní cyklojízda stává zároveň manifestací za bezpečné ulice a udržitelnou dopravu. Z okna vidím, jak se děti s koly prodírají davem, zamykají kola do stojanů na dvorku a mizí v útrobách školní budovy. Věřím, že budou mít dobrý den.

Přidej komentář

komentář

Pravidla diskuze, Ochrana osobních údajů

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Jezděme slušně!
Předpisy a etiketa,

Jezděme slušně!

14. května. 2023, 4min. čtení13