Rekonstrukce Zenklovy začala

Publikováno: 03. ledna. 2018, 1 min. čtení
Aktualizováno: 16. ledna. 2021
Publikováno: 03. ledna. 2018, 1 min. čtení
Aktualizováno: 16. ledna. 2021

Od 3. ledna 2018 vypuká dlouho očekávaná rekonstrukce Zenklovy ulice v Praze 8. Opravován bude úsek mezi Elsnicovým náměstím a Bulovkou. V průběhu celého roku bude probíhat jak kompletní rekonstrukce tramvajové trati, tak všech vozovek a chodníků. Na tuto akci budou navázány některé další projekty, jako je například dlouho připravovaná revitalizace Elsnicova náměstí.

Z hlediska cyklistické dopravy se konečně můžeme těšit na cyklopřejezd přes Zenklovu na páteřní cyklotrase A26 v oblasti Elsnicova náměstí. Vyřešen bude také nedaleký nebezpečný nesignalizovaný cyklopřejezd v zatáčce:  přemístěn bude do dalšího ramene světelné křižovatky se Zenklovou (psali jsme zde).

Elsnicovo náměstí s novým přístupem k Rokytce. Páteřní cyklotrasa A26 obdrží nové cyklopřejezdy. (zdroj: Praha 8)

Co se samotné Zenklovy týče, tak nejaktualnější podobu plánů zatím neznáme a budeme se muset nechat ještě překvapit. Podle kusých a nepříliš aktuálních informací ze spolku Auto*Mat se ve spodní části ulice spíše nic neočekává, ve stoupání „v zatáčce“ by se mohl vejít stoupací cyklopruh, v některých pustších místech bude pro stoupání možná legalizován chodník. To jsou ale pouhé spekulace, počkáme si na zveřejnění projektu.

Pražský cyklogenerel uvažuje v Zenklově trasování páteřní cyklotrasy A42. (zdroj: Geoportalpraha.cz)

Objízdné trasy

Pro příjezd k Bulovce doporučujeme buďto krátké využití cyklotrasy A26 z Elsnicova náměstí, na úrovni ulice U Libeňského pivovaru zvolit odbočení na parkovou stezku pod Povltavskou a Čuprovu a následně jet ulicí Františka Kadlece až k Bulovce. Tuto trasu ale bude nově znepříjemňovat provoz náhradní autobusové dopravy v ulici Františka Kadlece. Alternativně lze jet ulicí U Českých loděnic po cyklotrase A2 až k Povltavské a následně ulicí Bulovka vystoupat po cyklotrase A27. Opatrní buďte na křížení rušné Povltavské.

Oblast rekonstruované Zenklovy ulice s objízdnými trasami z východu i západu.

Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

Václav Řehák 3. 1. 2018, 09:53

Škoda, že nebude realizován tento nápad: https://www.cyklistesobe.cz/issues/1022-elsnicovo-namesti

Marek 3. 1. 2018, 20:34

Aktualni projekt jsem videl a zhlediska cyklistiky je to z meho pohledu fiasko. Cyklopruh je pouze v cca 30m useku kolem zastavky U Krize (objezd mysu smerem z centra). Zbytek max. pikto nebo uplne bez opatreni. Do centra vubec nic.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat