Vánoční dárky pro městské cyklisty, cyklistky i cyklističata

Publikováno: 08. listopadu. 2018, 1 min. čtení
Aktualizováno: 21. prosince. 2020
Publikováno: 08. listopadu. 2018, 1 min. čtení
Aktualizováno: 21. prosince. 2020

Máte doma zarytého městského cyklistu a přemýšlíte, čím mu udělat radost pod stromečkem? Jezdíte na kole do práce a chcete si udělat radost? Kupujete vaší drahé polovičce k Ježíškovi bicykl a přemýšlíte o vhodných doplňcích? Čím vším si lze dovybavit kolo? A jaké bizarní nezbytnosti na kolo lze pořídit?

Představujeme výběr tipů na ty nejlepší vánoční cyklodárky, pojatý s lehkostí a humorem.

Cargoli – už žádné hraní si s autíčky

Nový přírůstek v rodině? Co takhle začít s indoktrinací o té správné citylogistice hezky zkraje a místo autíčka koupit raději nákladní kolo. Německá firma Cargoli vyrábí jak dvoukolové messengerovské rychlíky – Long Johny, tak tříkolové klasiky – Christianie. A pokud nemáte děti, ale nějakou ekologickou neziskovku, pak si jistě oblíbíte i jejich super merch s možností potisku.

cargoli.de

Foto: Cargoli

Městem na kole – ta nejlepší příručka městského cyklisty

Kupujete budoucímu městskému cyklistovi/cyklistce kolo do města? Pak nezapomeňte přibalit i tuto užitečnou knihu plnou návodů, jak vyrazit do města a neskončit bezradně již na první křižovatce. Přeci byste byste nechtěli, aby přibývaly další bezradné duše, kterým nezbude z neznalosti nic jiného než brázdit pražské chodníky. K dispozici u vašich knihkupců a online, již také jako e-kniha.

grada.cz

MOGI – pro milovníky jógy

Jezdíte ráno na kole na lekce jógy na Letné? Nebo naopak večer po práci? Pak přesně pro vás je tento senzační cyklo-batůžek na vaši jogamatku. Heslem výrobce by se měl stát slogan: „Již nikdy žádný gumicuk!“ Aneb trable, jak na nosič uvázat jogamatku, již nikdy nebudete muset řešit.

mymogi.com

Foto: MyMogiBag

Flying Tiger – zásadní cyklodoplňky

Kde jinde sehnat základní městské cyklodoplňky než u tohoto dánského obchodního obra nabízejícího vše, co nepotřebujete. Je libo levné blikačky, nebo třeba blikačky s USB dobíjením? Nějaké cyklodoplňky tento dánský řetězec vždy nabídne, svůj původ nezapře. Hitem jsou samozřejmě pestrobarevné protidešťové kryty na sedlo a jednoznačnou tutovkou letošních Vánoc bude puntíkovaná pláštěnka na dámské boty na podpadku. Žádná louže na zimní cestě do kanceláře již nebude překážkou úspěšné obchodní schůzce.

flyingtiger.com

Flying Tiger: Kryty pro boty na podpadku.

Fyxation – transport lahví

Vždy vám přišlo, že přeprava piv na piknik v košíku nebo batohu je příliš nudná? Jezdíte si pro oblíbenou lahev burgundského Grand Cru ke svému prodejci vybraných vín a litujete, že se s ní nemůžete při čekání na semaforech pochlubit? Fyxation naštěstí přišel s transportéry lahví, které se dají lehce zavěsit na rám. Ovšem pozor: sjezd dlážděnou Krásovou ulicí na Žižkově s nimi asi zatím nikdo netestoval, takže v Praze opatrně. Každopádně pokud máte mezi známými vinaře jezdícího na kole, pak tento transportér nesmí chybět v jeho výbavě.

fyxation.com

Foto: Fyxation

Držák na kávu na řídítka

Přesedlali jste na kolo z automobilu, ale kávy z drive-thru se nehodláte vzdát? Nebo se naopak stavujete cestou v nějaké příhodné kavárně? Ať tak či onak, držák na kávu na řídítka zajisté oceníte. Pak již vás ani nefunkční detekce na semaforech nebude tolik trápit. Prodejců a typů najdete mnoho.

ekolo.cz

Foto: Ekolo.cz/Bookman

The Open Road – pro milovníky deskovek

Pokud chcete zažít slasti a strasti cykloturistického přejezdu USA z bezpečí obýváku, pak právě pro vás je tu tato deskovka. Pozor na protivítr!

openroadgames.com

Foto: The Open Road Games

Thousand – ta nejstylovější přilba

Jezdit ve sportovní helmici to se ve městě nehodí, to po přečtení lifestylových rubrik módních žurnálů všichni víme. Pokud ale hledáte tu nejstylovější variantu, pak se máloco vyrovná přilbě Thousand. Znáte trik se zamknutím přilby ke kolu, aby vám na schůzce nepřekážela, skrze provlečení zámku jedním z větracích otvorů? Thousand tento trik dovádí k dokonalosti, kdy si již nevystačí s běžnými větracími otvory, ale přináší otvor vydesignovaný přímo pro vaše účko (typ zámku na kolo, pozn. red.). A navíc ještě se stylovou krytkou!

urbane.cz

Foto: Urbane.cz/Thousand

reTyre – pro nepřátele montpák

Máte pocit, že by se vám hodilo často měnit plášť, ale s montpákama se příliš nekamarádíte a sundavat kolo z vidlice je otrava? Norská společnost reTyre cílí pravděpodobně právě na vás. Prodává základní městský plášť doplněný o postranní zipy. V případě potřeby je pak možno kolo doplnit o druhou vrstvu – zatím je v nabídce terénní hrubý plášť a zimní plášť s hřeby. Ten se připne na původní kolo právě pomocí postranního zipu. Jak se s tím jezdí? Zatím nevíme, recenzi ale připravujeme.

retyre.no

foto: reTyre


Úvodní fotografie: Chad Sparkes, Wikimedia

Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

Pavel Mašek 6. 12. 2018, 21:05

Má někdo nějakou zkušenost s reTyre? To musí být strašně náročně na objem kol potom.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat