Duo cyklodílen na Štvanici

Publikováno: 26. srpna. 2019, 1 min. čtení
Aktualizováno: 21. prosince. 2020
Publikováno: 26. srpna. 2019, 1 min. čtení
Aktualizováno: 21. prosince. 2020

Na pražském ostrově Štvanice v objektu klubu Fuchs 2 se zabydlely dvě cyklodílny. Jednak projekt Bike Kitchen Praha, o kterém jsme informovali již v květnu, a poté se sem ze Žižkova přesunul bar a dílna Bike Jesus. Na ostrov jsme se vyrazili podívat, abychom obě dílny s komunitním nádechem zachytili očima redakčního foťáku.

Na ostrov se dostanete snadno – vede sem pohodlná chodníková stezka spojující Prahu 7 s cyklotrasou A2 a centrem města. Uprostřed Hlávkova mostu stačí u klubu Fuchs 2 sesednout a v zadní části budovy dole na ostrově najdete obě dílny již lehko.

Dílny spustily svůj ostrý provoz přes léto. Bike Jesus netřeba příliš představovat, jedná se o bajkazylovou pražskou stálici. Vznik Bike Kitchen v Praze je ale novinkou. Jedná se o komunitní dílnu, kde se za opravy nic neplatí, respektive vše je necháno na dobrovolném příspěvku. Jak píší komunitní pravidla: „Ceny za jídlo, pití a materiál jsou doporučené – budeme rádi pokud dáš víc. Pokud peníze nemáš, je to taky v pohodě.“ V úterý a čtvrtky večer (18:00 – 20:30) tu bývají přítomni zkušení mechanici a kdokoliv si může v tento čas svoje kolo přijet opravit. Pracovat na něm musíte sami, rádi vám ale poradí s čímkoliv, s čím byste si nebyli jistí. A v dílně je samozřejmě k dispozici široké spektrum potřebného nářadí.

Bike Kitchen na Štvanici.

Je možné, že se časem provoz rozšíří, vše ale záleží na tom, jak se bude komunitě dařit. Bike Kitchen Praha funguje na dobrovolné bázi. Kromě oprav tu samozřejmě funguje i drobné občerstvení. Z dobrovolných příspěvků se plní lednice pitím a v otevírací době je připravováno veganské občerstvení. Zapojit se může kdokoliv. Bike Kitchen Praha se řídí nehierarchickým principem a o všem se rozhoduje kolektivně.

Bike Jesus na stejném místě.

Pražská Bike Kitchen je inspirována podobnými zahraničími projekty. Impuls ke vzniku té pražské ale přišel z Brna, kde funguje již řadu let. I v Brně Bike Kitchen funguje kousek od Bajkazylu a jejich spolupráce by měla i v Praze vypadat obdobně. Zatímco Bajkazyl je cílený na náročnější zakázky a stavby, Bike Kitchen cílí na jednoduché opravy. Jednodušší opravy tak Bajkazyl směřuje do Bike Kitchen, naopak náročné věci v Bike Kitchen rádi přenechají sousední profi dílně.

Na komunitní cyklodílnu dohlíží cyklopes Karel.

Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat