Logistický areál v Jinočanech počítá s cyklodopravou

Publikováno: 13. října. 2023, 2 min. čtení
Publikováno: 13. října. 2023, 2 min. čtení

Nový logistický park nemusí být překážkou pro cyklistickou dopravu, ukázala realizace logistického areálu LogPort v Jinočanech u Prahy. V rámci nové infrastruktury vznikla cyklostezka podél hlavní ulice, počítá se i s cyklostojany.

Nová asfaltová cyklostezka navazuje na pěší a cyklistickou stezku podél ulice Poncarova. Ta vede z pražských Stodůlek, podjíždí Pražský okruh a pokračuje do Jinočan. Je tudy plánována cyklotrasa A12. Stezka je částečně řešena oddělením pěších a cyklistů, ve větší části nyní ještě nedokončené ulice Okružní bude smíšená.

„V budované komerční zóně Logport Prague West velmi dbáme na využití alternativních zdrojů energie a taktéž na využití alternativní dopravy. Přes náš park povedou celkem 3 větve cyklostezek, které propojí obec Jinočany (Středočeský kraj) s právě zmiňovanou cyklostezkou A12. Celková délka námi budovaných cyklostezek v rámci tohoto jediného území je přes 1 km. K tomu patří stojany na kola. Stanovišť pro umístění kol je v celém parku celkem 6. Na našem území plánujeme vybudovat i pump truck a dětské hřiště,“ uvedl pro Městem na kole ředitel LogPortu David Vais. Doplnil, že jedno stanoviště pro kola zahrne celkem 15 stojanů.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Komentáře k článku

Ondra 13. 10. 2023, 11:25

Hned první fotka, neměla by ta značka mít ty pikto obráceně ? Kolo vpravo a chodce vlevo ?

mirek 13. 10. 2023, 12:02
11

Jojo, značky jsou špatně. To už je nějaká tradice.

David 13. 10. 2023, 16:41

No, Jinočany jsou vůbec takové svoje. Na hlavní místo ochranného cyklopruhu udělali ve stoupani dopravní stín, takže cyklista buď všem překáží, nebo v ede na stín, takže za pokutu. Na druhém konci stezka pro chodce a cyklisty, na kterou cyklista dle dopravního značení nesmí ve 3 že 4 pripadu vůbec vjet a ukončena je před každým křížením stezkou pro chodce. I před tím, kde je vedlejší vzápětí zaslepená závorou (takže cyklistou projdi se s kolem přes odbočku, kam nemůže nikdo vyjíždět). A ta závora? Je to nová komunikace, která by umožnila, aby auta nejezdila prakticky přes náves. Místo toho any nezaváděli dopravu do centra, tak vsechna auta i cyklisty ženou delší cestou a kolem víc domů, než by museli...

Bob 14. 10. 2023, 00:01

Tato nová stezka je fajn, když jedu ze Stodůlek do Jinočan (a dál), ale je poměrně úzká a dva cyklisti se tam kvůli vzrostlému plevelu po stranách těžko vyhýbají.

Martin 14. 10. 2023, 15:35

Developer slíbil na stezce pohyblivý sloupek, který umožní průjezd jen IZS. Neříkejte mi, že dojezdová doba z Prahy do Dobříče a Tachlovic zůstala stejná. Dříve přes Dobříč nejezdila skoro žádná auta se sirénami. Nyní po uzavření "zkratky" projíždějí oklikami přes Ořech, Zbuzany a Dobříč.

MaT 14. 10. 2023, 16:43
2
1

Co je to ten „pump truck“? To je nějaký speciální druh nákladního auta? Napadlo mě, jestli třeba nevozí jen pumpičky. :-)

Ale jinak fajn, že developer na tohle myslí, ono to ty náklady moc nezvedne.

David 15. 10. 2023, 22:34

Martin: Tak sanitky z Dobříče hlavně vyjizdi. Mají tam základnu.

komentář

Pravidla diskuze, Ochrana osobních údajů

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat