Rekonstrukce v Roudnici nad Labem spojila cyklodopravu i zeleň

Publikováno: 29. listopadu. 2023, 3 min. čtení
Aktualizováno: 25. listopadu. 2023
Úvodní foto: Adapterra Awards
Publikováno: 29. listopadu. 2023, 3 min. čtení
Aktualizováno: 25. listopadu. 2023
Úvodní foto: Adapterra Awards

Rekonstrukce ulic v Roudnici nad Labem ukázala, jak do rezidenčních ulic vměstnat infrastruktury pro chodce, cyklisty, auta i spolu s modro-zelenými prvky zadržujícími dešťovou vodu. Realizace je v databázi příkladů soutěže Adapterra Awards.

Cílem projektu bylo při rekonstrukci „humanizovat“ ulice tak, aby se staly příjemné pro pohyb městem. Uliční parter tvořený zelení i parkovacími zálivy zároveň zlepšil podmínky pro vsakování vody, biodiverzitu a místní mikroklima. Mimo to se v ulicích zvýšil počet legálních parkovacích míst a zlepšil průjezdnost cyklistické dopravy.

V jednosměrné ulici Budovatelů byl nově zaveden obousměrný provoz lidí na kole pomocí protisměrného cyklopruhu. Rezidenční ulice Stadická a Švermova doplnily cyklopiktogramy.

Inovativní zeleň

Zlepšení průjezdu cyklodopravy se podařilo skloubit s tzv. dešťovými záhony, které zachytávají povrchovou vodu a postupně ji vsakují do podloží. Krajinářští architekti do těchto záhonů nechali zasadit okrasné trávy a trvalky. Zároveň zde vznikly také štěrkové záhony se sníženými nároky na údržbu. Ve Školní ulici vyrostla trojřadá javorová alej. Celkem rekonstrukce přinesla 77 nových stromů, 430 keřů a 3500 kusů trvalek v ulicích Roudnice nad Labem.

K velkým překážkám patřila skutečná poloha sítí. Nacházely se v místech, kde dle správců vůbec neměly být. Proto bylo nutné vyřešit nové polohy výsadeb stromů nebo změnit původně dešťový záhon na méně hluboký. Výzvu představovala také spolupráce se stavební firmou, která ne vždy dodržovala projektovou dokumentaci, a to zejména v oblasti ochrany stávajících stromů, nebo detailech zakládání cestních obrub.

K realizaci došlo na konci roku 2020, za návrhem stojí firma Projekce dopravní Filip s.r.o., krajinářské úpravy měly na starosti Ing. Martina Imramovská a Ph.D., Ing. Markéta Šindlarová z ateliéru Krajinářská architektura M². Zhotovitelem byla firma Metrostav.

Projekt v ulici Stadická vyšel město Roudnice nad Labem na 26,7 milionů Kč bez DPH, z toho krajinářské úpravy na 2,75 milionů bez DPH. Druhý projekt v ulici Švermova a na náměstí 28. října stál 22,5 milionů Kč bez DPH, z toho krajinářské úpravy 1,5 milionu Kč bez DPH.

Vzor do budoucna

Pilotní projekt přestavby ulic Stadická a Švermova je výsledkem spolupráce dopravních inženýrů a krajinářských architektek. Vedení města přesvědčil v tom, že se do podobných řešení přes vyšší počáteční náklady vyplatí investovat. Výsledkem jsou stabilní výsadby a odolné štěrkové záhony s nízkou mírou údržby, které v budoucnosti v Roudnici vzniknou na dalších místech.

Text je částečně založen na informacích z databáze příkladů Adapterra Awards.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Přidej komentář

komentář

Pravidla diskuze, Ochrana osobních údajů

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat