4 tipy, jak na servis kola po zimě

Publikováno: 03. dubna. 2021, 4 min. čtení
Autor: Bikero.cz
Úvodní foto: Bikero.cz
Publikováno: 03. dubna. 2021, 4 min. čtení
Autor: Bikero.cz
Úvodní foto: Bikero.cz
! Toto je komerční sdělení. Městem na kole není jeho autorem a neodpovídá za jeho obsah.

Uklidili jste kolo přes zimu do sklepa a s příchodem jara byste na něj nejraději rovnou nasedli? Zadržte. Před zahájením letošní sezóny mu dopřejte preventivní prohlídku. Můžete tak prodloužit životnost jednotlivých dílů vašeho stroje a nepodceníte bezpečnost.

Venkovní teplota pomalu stoupá a se sílícím sluníčkem se probouzí i cyklistické nadšení. Nastává tedy ideální čas k odzimování vašeho jízdního parťáka. Než ale odšlapete první jarní kilometry, je nasnadě mu dopřát alespoň základní servis.

Dofouknout a dotáhnout

Měkká kola asi poznáte na první pohled. Zkontrolujte tlak a dofoukněte vhodnou pumpou s hlavicí určenou pro váš ventilek. „Neméně důležité je zkontrolovat dotažení základních komponentů, jako jsou kola v rychloupínáku či pevných osách, sedlovku a sedlo, případně šrouby na představci. Zakýváním ráfku ze strany na stranu zkontrolujete nedotažené náboje. Zběžně mrkněte na dotažení kazety, zda nemá vůli, nebo zda není zanesená nečistotami. Stejným způsobem zkontrolujte i pedály a dotažení klik. Podívejte se i na stav brzdových destiček či špalíků, zda nepotřebují výměnu,“ doporučuje Martin Kudrna z cyklistického e-shopu bikero.cz.

Řádně vyčistit

Důkladné vyčištění a následné promazání jednotlivých komponentů nelze vynechat. Nejprve kolo zbavte nečistot. V obchodech najdete množství čisticích přípravků k tomu určených. I když to svádí, vyvarujte se vysokotlakých čističů, jako je např. wapka. Vysoký tlak dostane vodu i do míst, kde ji mít nechcete.

Nečistot zbavte i řetěz a kazetu. Řetěz lze vyčistit několika způsoby. Nejjednodušší je použít tzv. pračku na řetěz. Umýt jej můžete i ručně, například ve sklenici s odmašťovacím přípravkem. Máte-li řetěz s rychlospojkou, musíte k jeho sundání použít speciální kleště. Pokud máte řetěz bez spojky, budete potřebovat nýtovačku, abyste ho mohli roznýtovat. „Po odmaštění řetěz opláchněte čistou vodou a zbavte ho všech rozpouštědel, které by mohly dělat neplechu při samotném nanášení maziva. Osušte ho utěrkou a několikrát projeďte. Následně jej nechte 24 hodin vyschnout. Existují i rychlejší metody. Stlačení vzduchu (disponujete-li kompresorem), anebo řetěz dejte na 15 minut do trouby,“ radí Kudrna.

Namazat

Po umytí a důkladném vysušení je čas na mazání, které je ještě důležitější než samotné mytí. Zaručuje totiž správnou funkci všech komponentů. Začněte řetězem, na který aplikujte vhodné mazivo. Pokračujte kluznou plochou vidlice a tlumičem, pokud máte celoodpružené kolo.

„Používejte zásadně přípravky na to určené, tedy silikonové oleje, které nepoškodí prachovky. Po aplikaci silikonového oleje je nutné povrch pečlivě otřít, zapružit vidlicí či tlumičem a setřít přebytečný olej. Stejný postup opakujte i v případě, že máte teleskopickou sedlovku. Při mytí, manipulaci a nanášení maziva se mastnota může dostat na kotouče, proto je potřeba je důkladně očistit přípravkem na isopropylové bázi. Pokud byste tak neučinili, je možné, že brzdy nebudou fungovat správně a můžete si poškodit i destičky,“ vysvětluje Kudrna.

Kontrola na závěr

Závěrem proveďte jednoduchý test. Kolo zvedněte cca deset centimetrů nad zem a kontrolovaně ho pusťte. Uslyšíte-li jakýkoli nepřiměřený zvuk či zachrastění, je to známkou závady anebo uvolněných komponentů. V tom případě doporučujeme raději nechat kolo zkontrolovat v odborném servisu.

Přestože nenajezdíte tisíce kilometrů ročně, jednou za rok byste kolo měli nechat zkontrolovat v odborném servisu. Návštěvu neodkládejte, protože tak s prvním oteplením činí většina cyklistů.

! Toto je komerční sdělení. Městem na kole není jeho autorem a neodpovídá za jeho obsah.
Bikero.cz
Cyklistický e-shop bikero.cz je hlavním partnerem online magazínu Městem na kole. Děkujeme za sponzoring, díky kterému se nám daří magazín dále rozvíjet.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat