Praha zkusí spojit MHD a bikesharing. S Lítačkou bude kolo na 15 minut zdarma

Publikováno: 30. srpna. 2021, 2 min. čtení
Publikováno: 30. srpna. 2021, 2 min. čtení

Praha od letošního října začne testovat bikesharing k Lítačce zdarma. V návaznosti na MHD si lidé budou moci půjčit kolo na 15 minut bez poplatku.

Pražská integrovaná doprava tak spolu s firmou Rekola, Nextbike (a možná i dalšími) začne fungovat víc jako jeden celek.

Adam Scheinherr (Praha sobě), pražský radní pro dopravu, k informaci dodal: „Chceme lidem usnadnit ‚první a poslední míli‘ jejich cesty Prahou a ještě více zatraktivnit dlouhodobé kupony MHD. Po pár měsících to vyhodnotíme a uvidíme, jestli a jak má cenu pokračovat dál. Projektu se budou moct zúčastnit všichni poskytovatelé sdílených kol v Praze, se kterými podepíšeme také memorandum o spolupráci.”

Hlavní město chce v návaznosti na tuto akci přidat ke stanicím městské dopravy stojany na kola. Někde totiž zatím chybí: například u tramvajových stanic.

Trvalo to možná trošku déle, ale další z mých Rekolích snů se bude plnit! […] Jsem moc rád, že je to pro všechny poskytovatelé otevřené – díky tomu se defacto ‚soutěží‘ každá jízda koncovým uživatelem a každému vyhovuje něco trošku jiného.” řekl k informaci zakladatel firmy Rekola.

V mnohých zahraničních městech tento systém funguje už delší dobu. Častým modelem bývá, že město vysoutěží provozovatele pouze jednoho.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Tomáš 31. 8. 2021, 12:16

To jsem na to hodně zvědavý, jak to bude fungovat. Ale jako někomu, kdo má Lítačku a vlastní kolo mi to přijde podle mě dost vhod - předplácet si sdílená kola se mi nevyplatí když bych je použil jednou dvakrát měsíčně, ale takhle bych je občas využil.

Martin M 1. 9. 2021, 16:59

Konečně. Je to logické spojení. Už jen upravit povrchy/dlažbu v okolí hlavaku směrem do centra (vaclavak, staré město )

Astragan 3. 9. 2021, 13:54

15 minut? Jednorázově? Nebo každý den? Každý týden? Nebo 15 minut z každé hodiny?
Tohle sdělení se tváří jako že super - každý den čtvrthodinku zadáčo, ale jestliže jste neupřesnily frekvenci, tak to znamená jednorázově!

Martin Šnobr 3. 9. 2021, 21:35

@Astragan – dobrý den, 15 minut by mělo být zdarma snad i několikrát denně, co jsem pochopil. Akorát tam bude muset být mezi těmi 15 minutami určitá prodleva. Stejně jako když měly Rekola dříve 15 minut zdarma díky sponzorům.

Sprachentante 7. 9. 2021, 15:45

Moc by se mi to libilo - akorat, ze u nas na Praze 9/18 (Strizkov, Novy Prosek) nic takoveho neni...

Martin Šnobr 24. 9. 2021, 10:36

@Sprachentante – třeba se bikesharing rozšíří – i díky této podpoře města.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat