Tři nové cykloobousměrky v pražských Vršovicích

Publikováno: 10. srpna. 2021, 2 min. čtení
Úvodní foto: Pražský cyklista
Publikováno: 10. srpna. 2021, 2 min. čtení
Úvodní foto: Pražský cyklista

V Praze 10 vznikly tři cykloobousměrky, které zjednodušují průjezd bočními uličkami. Jde o ulice Magnitogorská, Baškirská a Sportovní. V součtu mají přibližně 700 metrů, spolu s nimi došlo také k legalizaci přibližně 150 metrů chodníku u OC Eden. Zjednodušují tak lokální průjezd a mohou tvořit alternativu k jízdě po rušné Vršovické.

Baškirská a Magnitogorská

Cyklooobousměrky Baškirská a Magnitogorská byly zřízeny v zóně 30 a ve vozovce jsou tak značeny pouze občasnými cyklopiktogramy. Na konci Baškirské se cykloobousměrka napojuje na Moskevskou, kde byl na dopravním ostrůvku vyznačen cyklopruh, který je oddělen balisetami.

Na Magnitogorské cykloobousměrka přes nesnížený obrubník ústí do pěší zóny u OC Eden, kde byla také provedena legalizace cca 150 metrů chodníku. Dále už cesta legalizována není a zbývá už jen napojení na Vršovickou či překonání přechodu U Slavie, a dále pokračovat bočními uličkami.

Sportovní

O pár set metrů dál byla cykloobousměrka zřízena též v jižní části ulice Sportovní. Ta vede od světelné křižovatky s Vršovickou až po ulici Přípotoční, kde se na nároží nachází stejnojmenné gymnázium. Odtud člověk může pokračovat jen směrem cyklostezka podél Botiče.

K vytvoření cykloobousměrky v navazující Přípotoční či Ukrajinské nedošlo a směrem z centra se tak člověk Vršovické nevyhne.

Tato nová opatření najdete v mapě Městem na kole zde.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Zdenek 10. 8. 2021, 10:14
3
12

Skutecne nekdo tyhle "mysi diry" povazuje za bezpecnejsi nez Vrsovickou? O rychlosti ani nemluvim, nejezdim po Praze na kole pro zabavu, ale potrebuji se nekam rychle dostat. V protismeru bych tim nejezdit pravidelne uz tuplem, nechci skakat pres kapotu vyjizdejiciho auta z mista parkovani. To aby si obyvatele ulice Sportovni na vyjizdeni vzali vzdy pomocnika.

Vit 10. 8. 2021, 11:49
12

Zdenek: Já jsem teda za cykloobousměrky mega vděčný! :) Zejména v Karlíně jimi jezdím denně a nezaznamenal jsem žádný větší problém. Ale samozřejmě to závisí na stylu a hlavně rychlosti jízdy.

Jenda 11. 8. 2021, 18:22

Tak jsem jel Sportovní a docela dobré. Občas je ochranný cyklopruh blokován zadkem parkujícího auta, ale pro tohle využití (dojet do školy) a nízké intenzitě provozu je to v pohodě. Velká škoda ale je, že se ovšem stále není možné dostat z toho rohu na stezku k Botiči (https://www.cyklistesobe.cz/issues/237-legalizace-pripotocni)

David 11. 8. 2021, 23:05

A nechcete to někdo poslat na odbor dopravy MČ P10 vedoucímu Čechovi? Já jsem u něj obávám se už moc profláklý a jsem rád, že se po letech podařilo dotáhnout tohle. Ale když to přijde od někoho, kdo to skutečně používá, slušně naformulované s poděkováním za zrealizovanou cykloobousměrku, mohlo by to padnout na úrodnou půdu. Parkování aut to neomezí, žáci by přece do školy měli také moci dojet legálně a tato prostá výměna by nemusela nikoho dalšího urazit. Možná by jen bylo dobré vědět, jak se nato případně bude tvářit dotčená škola...

Martin Šnobr 21. 8. 2021, 16:57

@Jenda pan Čech z odboru dopravy MČ Prahy 10 mi odpověděl, že již byla stanovena změna značky “zákaz vozidel” na “zákaz motorových vozidel”. :-)

Martin Šnobr 23. 8. 2021, 09:08

Změna značky už realizována, takže průjezd z cykloobousměrky Sportovní je nyní legální!

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Tři nové cykloobousměrky na Praze 6
Praha,

Tři nové cykloobousměrky na Praze 6

06. května. 2024, 5min. čtení6