Štěpánská: 50 metrů nového ochranného cyklopruhu

Publikováno: 05. ledna. 2023, 2 min. čtení
Publikováno: 05. ledna. 2023, 2 min. čtení

V rámci rekonstrukce křižovatky ulic Ječná, Štěpánská a Lipová na Praze 2 pražský magistrát přidal v ulici Štěpánská řadící cyklopruh. Došlo i několika menším úpravám.

Obnova křižovatky přinesla nové světelné signály, které umožňují lepší koordinaci dopravy. Zároveň došlo k mírnému zkrácení přechodů.

Z hlediska cyklodopravy byla na všechna „křídla“ křižovatky doplněna předsunutá stání pro cyklisty. Ochranný cyklopruh byl „vměstnán“ jen v řazení ve Štěpánské ulici, kudy je plánována lokální cyklotrasa A412 propojující horní Václavské náměstí s Kateřinskou ulicí. Zajímavostí je, že v původním návrhu opatření obecné povahy (OOP) byl cyklopruh o půlku kratší, po námitce občana (kolega z redakce MNK, pozn. autora) ho úřad přepracoval a prodloužil až po ulici Malá Štěpánská.

V letošním roce proběhla obnova vozovky ulice Štěpánská, v úseku Žitná až Ječná. Chodník a značení však zůstalo v původním nevyhovujícím stavu. Nedošlo k jediné úpravě vodorovného značení a tedy ani k integraci cyklistické dopravy.

Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

Tik 5. 1. 2023, 09:34
5
16

Tyhle upravy se nedelaji tam, kde a jak to potrebuji cykliste, ale kde to nejvic nasere autickare #changeMyMind

Martin Šnobr 5. 1. 2023, 09:51
14

@TiK tak přesně tento případ to vyvrací, tady to nikoho nenaštve. Nezmizel ani pruh, ani parkovací místo, naopak si každý teď jede ve svém pruhu (pokud v něm neparkuje auto).

Ondra 5. 1. 2023, 10:34
12

Na fotce v něm zrovna někdo parkuje ?

Jiří Motýl 5. 1. 2023, 17:20
14

Tik: Tak pokud se jedná o řidiče, kterému stoupá tlak jen zahlédne jakýkoliv piktogram jízdního kola, tak pak jistě máte pravdu.

David 6. 1. 2023, 10:19
3
1

Pro někoho jako je TIK musí být jízda po Praze asi velice frustrující, bez ohledu na intenzitu provozu čehokoliv. Nedivím se, že si zde občas uleví.

josuk 6. 1. 2023, 19:43

potřebujeme protisměrný pruh ve Štěpánské (od Václaváku k Žitné), tohle k ničemu (resp. naštve a nepomůže) .Tady nikdy zásadní problém nebyl, navíc tranzitující cyklista se tu nemá důvod vyskytovat - pokud neprojel Štěpánskou (dolní část) po chodníku..

Martin Šnobr 7. 1. 2023, 14:45

@josuk
Jasně, ale toto nebyl případ kdy bylo na výběr „udělejme cykloobousměrku nebo řadící cyklopruh". Prostě se obnovovala křižovatka a v rámci toho proběhla integrace. Něco nebo nic.
A ten pruh bude alespoň připraven, až se třeba ta cykloobousměrka v Žitné nebo Štěpánské skutečně realizuje. ;-)

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat