Lidovky: Pár poznámek všedního cyklisty

Publikováno: 13. srpna. 2008, 1 min. čtení
Aktualizováno: 02. dubna. 2012
Autor: Hynek Hanke

Noviny (zdroj: wikipedia.org),,Postavte se v neděli v pět odpoledne ke kterékoliv pražské výpadovce: každé druhé auto má na střeše nebo v kufru jízdní kola. Kam se tihle všichni lidé ztratí přes týden? Sedí za volantem v nekonečných zácpách nebo se mačkají v hromadné dopravě. To je jeden z nejpozoruhodnějších paradoxů české současnosti: kolo není považováno za dopravní prostředek, nýbrž za jakýsi nástroj rozptýlení a zábavy. Jízda na kole do práce je příjemnější, levnější a ve většině případů také rychlejší. Přesto ji téměř nikdo z nadšených víkendových cyklistů nepraktikuje. Neznámo proč,“ uvažuje v Lidových novinách Miloš Čermák.

Je to opravdu paradox. Není tomu tak dávno, co jeden zahraniční cyklistický plátek navrhl vyhlásit minutu ticha za všechny lidi, kteří po práci stojí s autem v dopravní zácpě, aby se dostali do fitcentra, aby si uvnitř mohli zaplatit hodinu šlapání na statickém rotopedu. Je velmi dobře, že se o tom tu a tam mluví i v českých médiích.

Známý český novinář vidí v cyklistice příjemný a moderní způsob dopravy po městě a přemýšlí o důvodech, proč v Praze nejezdí na kole více lidí: ,,Chybí i vzory. Máme řadu politiků, kteří jsou aktivními cyklisty, ale opět toho víkendového druhu. Třeba i ministra životního prostředí. Navléct se do dresu a nechat se vyfotografovat, na tom není nic moc ekologického. Naproti tomu konzervativní bouřlivák Boris Johnson, který byl letos zvolen londýnským starostou, jezdí na bicyklu po Londýně dlouhé roky. V obleku a s kravatou,“ píše Čermák.

,,K těm iluzorním [překážkám] patří to, že česká města a konkrétně Praha nejsou pro cyklisty vhodná. Není to tak, což vím z osobní zkušenosti. Jistě chybí cyklostezky a infrastruktura, ale není to kritické. Cesta po pražských ulicích není ani nebezpečná, jak mnozí tvrdí. Právě proto, že většina Čechů sama na kole jezdí, tak je i za volantem k cyklistům překvapivě ohleduplná.“

Přečtěte si celý článek na serveru Lidových Novin

Hynek Hanke
První šéfredaktor tohoto online magazínu (tehdy ještě pod názvem Prahou na kole). V redakci působil mezi lety 2008 a 2011.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat